Keisersnittbarn blir oftere fete

Barn forløst med keisersnitt har større risiko for å bli overvektige som voksne, antyder den hittil største studien av dette.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox.com)

I Norge kommer hvert sjette barn ut i denne verden ved hjelp av keisersnitt. Prosentandelen har steget fra to prosent i 1967 til 17 prosent i 2011.

I England blir ett av tre-fire barn forløst på denne måten – det samme i Italia. I Brasil tar nesten 40 prosent av keisersnitt, og i Kina gjør 60 prosent det.

WHO anbefaler at ingen land bør ligge over 15 prosent. Når har forskere fra Imperial College London samlet sammen informasjon fra 15 studier, og resultatet føyer seg i rekken over de som taler for å begrense denne forløsningstypen.

Studien tyder på at oddsen for å bli overvektig som voksen er 26 prosent høyere blant keisersnittbarn, enn blant de som er født ut gjennom mors trange fødselskanal.

Også tidligere studier har tydet på en sammenheng mellom keisersnitt og fedme – forskning.no har omtalt en som tyder på en økt risiko for barnefedme.

Den nye studien er den største i sitt slag, men noen klar årsakssammenheng ser forskerne ennå ikke.

Mulige årsaker

Argumentet med at barnet kan bli overvektig senere i livet brukes mot å ta keisersnitt så lenge det ikke er helt medisinsk nødvendig. Det blir sagt at funn som dette burde være god nok grunn for å velge å la naturens smertefulle krampetrekninger gjøre jobben.

Og det finnes mulige forklaringer på den økte overvekttendensen hos de som er født med keisersnitt som går direkte på det å gå glipp av entre verden via mors vagina.

For eksempel har forskning antydet at magebakteriene hos barn født på naturens vis har en litt annerledes tarmbakterieflora enn de som er tatt ut kirurgisk. Keisersnittbarn kan se ut til å ha en høyere andel av bakteriestammen firmikuter, som forskere lurer på om kan legge til rette for fedme.

I tillegg kan det være slik at det fysiske presset på babyens kropp når den trykkes ut gjennom morens underliv gjør noe med hvilke gener som skrus på. Kanskje påvirker dette forbrenningen til babyen.

Den nye studien, som omfatter 38 000 mennesker i ti land, undersøker ikke hvorfor det er en sammenheng mellom keisersnittforløsning og fedme.

Selv om forskerne bak den nye studien ber gravide være klar over at keisersnittfødsel muligens kan gi risiko for at barnet kan bli overvektig som voksen, vil de ikke konkludere med at det er noen direkte årsakssammenheng.

Andre forklaringer?

De er altså ikke helt sikre på at det å gå glipp av en vaginal start på livet gir fedme. Koblingen kan kanskje forklares med andre faktorer som vi ikke har undersøkt, heter det i pressemeldingen om funnene.

En studie fra Nederland viste at overvekt hos moren selv kan være en risikofaktor for å måtte føde med keisersnitt, og for å få et barn med høy fødselsvekt.

Samtidig viser studien som forskning.no tidligere har omtalt at barn som er født med keisersnitt kan ha en økt risiko for å være overvektige som treåringer, uavhengig av om morens BMI og sin egen fødselsvekt.

- Studien vår viser at babyer som blir født ved keisersnitt har en større risiko for å bli overvektige senere i livet. Nå må vi finne ut om dette skyldes keisersnittet eller om andre faktorer kan forklare dette, sier professor Neena Modi fra Avdeling for medisin ved det britiske universitetet.

Referanse:

N. Modi et.al Mode of Delivery and Offspring Body Mass Index, Overweight and Obesity in Adult Life: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLOS ONE, 26. februar 2014

Powered by Labrador CMS