Hvorfor er menn så fascinert av kvinners attributter? Biologen mener at brystene utstråler at kvinnen er kjønnsmoden – men det er bare én av mange gode forklaringer på at menn stirrer.  (Illustrasjonsfoto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB scanpix)
Hvorfor er menn så fascinert av kvinners attributter? Biologen mener at brystene utstråler at kvinnen er kjønnsmoden – men det er bare én av mange gode forklaringer på at menn stirrer. (Illustrasjonsfoto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB scanpix)

Spør en forsker: Hvorfor er menn så opptatt av pupper?

Hvis du er kvinne, har du kanskje opplevd at menn fester blikket litt lenger sørover enn du trives med. Er du mann, vet du nok at det kan være vanskelig å ta blikket fra en dyp utringning. Men hvorfor er kvinners forparti så magisk?

Nøkkelstimuli

Nøkkestimuli er spesielt sterke stimuli som vi er kodet til å være spesielt oppmerksomme på fordi de har guidet oss til å treffe valg som fører til reproduksjon.

Det er en slags alfastimuli som automatisk dominerer over andre i oppmerksomhetshierarkiet, som får andre stimuli til å blekne og havne i bakgrunnen.

Kilde: Henrik Høgh-Olesen: Det Æstetiske menneskedyr. Plurafutura publishing 2016

Små bryster, store bryster, hengebryster, pupper. Kjær barm har mange navn.

Omkring halvparten av verdens befolkning eier et par av disse attributtene – og det er den andre halvparten av befolkningen veldig takknemlige for. Men hvorfor er menn egentlig så opptatt av bryster?

Det lurer en av våre lesere på. Hun vil helst ikke ha sitt fulle navn i spaltene, så vi nøyer seg med å kalle henne Maiken.

 «Jeg hører til de kvinnene som har store bryster, og jeg er SÅ forbannet lei av menn som ikke kan styre øynene når jeg snakker med dem – selv om jeg på ingen måte går utfordrende kledt. Hvorfor er det slik? Og er store bryster «bedre» blikkfang enn små, som vel egentlig er den vanlige antakelsen?»

Vi har ikke bryster for å amme

Både de mannlige og kvinnelige redaksjonsmedlemmene er enige om at det er et godt spørsmål.

Det første vi gjør for å finne svar er å ringe til Jes Søe Pedersen, som er evolusjonsbiolog ved Senter for sosial evolusjon ved Københavns Universitet.

Pedersen mener den evolusjonære bakgrunnen for mennenes atferd er ganske interessant, sett med en biologs briller.

– Mennesket er et klart unntak på dette området. Det er nemlig ingen andre dyr hvor de kjønnsmodne hunnene har bryster hele tiden – selv når de ikke har diende unger, sier Pedersen.

Han slår fast at kvinner ikke har bryster for å kunne amme barna sine. Man trenger nemlig ikke bryster for å kunne amme.

Pedersen forklarer at bryster sannsynligvis er utviklet som en slags reklame. Det kan være reklame for tre ulike ting.

Bryster utstråler kjønnsmodenhet

Den første forklaringen er at bryster er en slags reklame for kjønnsmodenhet.

– Andre dyr kan lukte seg frem til om hunnen er tilgjengelig. Men menneskekvinner kommer ikke i brunst – og man kan ikke lukte frem seg til om en kvinne har eggløsning. Derfor må kvinner vise at de er kjønnsmodne på andre måter, forklarer Pedersen.

– Kvinner trengte et synlig signal på at de var kjønnsmodne. Derfor utviklet kvinner større bryster enn andre dyr.

Men det finnes også andre mulige forklaringer.

Bryster er tegn på nok ressurser

Ifølge Jes Søe Pedersen kan kvinners bryster også være en reklame for at kvinnen har nok fett på kroppen.

– Det koster noe å ha ekstra fett på kroppen. Hvis man spiser nok, så får man bryster, rumpeballer og lår. Derfor kan bryster signalisere at kvinnen har nok ressurser til å utvikle bryster og dermed også til å føde og oppfostre et barn; hun signaliserer at hun er i godt hold.

Ifølge en studie er det faktisk slik at jo større bryster en kvinne har, jo mer fruktbar er hun. Og det kan være med på å besvare Maikens spørsmål om hvorfor store bryster tiltrekker menns oppmerksomhet.

Men det er Jes Søe Pedersen skeptisk til.

– Man kan ikke si at en kvinne er mer fruktbar fordi hun har større bryster. Mer fett på kroppen viser at man er i godt hold, men bryststørrelsen i seg selv betyr ikke noe for hvor attraktiv en kvinne er rent biologisk sett.

Han legger likevel til at det selvfølgelig finnes kulturelle forskjeller og mote innen kroppsidealer som ikke har noe med biologi å gjøre.

Pedersen har en siste mulig forklaring på mennenes lange blikk. Den har å gjøre med oppveksten og genetisk sammensetning.

Bryster vitner om helse og gode gener

Bryster kan nemlig også være en slags reklame for generell helse og gode gener.

– Hvis man har høyt østrogeninnhold, som kvinner har, så blir kroppen lettere mer skjev, og det kan gå ut over brystene, som kan få ulik størrelse, forklarer han.

– Men kroppen klarer i mange tilfeller å kompensere, utlikne skjevheten og gjøre kroppen symmetrisk likevel.

Men hvorfor er en symmetrisk kropp – og altså symmetriske bryster – positivt?

– Kvinner med mer symmetriske bryster gir mer melk, får flere barn og har lavere risiko for brystkreft. Derfor er det et tegn på helse, uforstyrret utvikling og gode gener. Hvor symmetrisk kroppen er, avspeiler noe om oppveksten.

I biologiens verden finnes det altså mange mulige forklaringer, ifølge Jes Søe Pedersen: Bryster kan være en reklame for kjønnsmodenhet, ressurser og gode gener. Greit nok.

Bryster er en nøkkelstimulus

Men kan det ikke være andre forklaringer? Vi ringte professor i sosial- og personlighetspsykologi ved Aarhus Universitet, Henrik Høgh-Olesen.

Han hadde flere perspektiver på Maikens spørsmål.

– Vi har utviklet en spesiell sensibilitet i forhold til spesielle stimuli, og alle arter har nøkkelstimuli som de er programmert til å reagere særlig sterkt på. Når disse er til stede, dominerer de synsfeltet, og andre stimuli havner i bakgrunnen.

– Bryster er en seksuell nøkkelstimulus, og derfor reagerer vi særlig sterkt.

Nøkkelstimuli finnes hos både dyr og mennesker

Og det finnes uendelig mange. For eksempel er kvinnens timeglassfigur – altså en figur hvor midjen er 70 prosent av hoftene – også en nøkkelstimulus over hele verden, og de fleste supermodeller har dette forholdet.

I dyreverdenen er måkeunger kodet til å orientere seg etter den røde prikken på måkenebbet. Hvis de berører den, åpnes nebbet. Derfor er den røde fargen en nøkkelstimulus i måkeverdenen.

Og for spedbarnet er en lys stemme en nøkkelstimulus. Spedbarn går etter den lyse stemmen fordi kvinnen, som har brystene og dermed melken, har en lys stemme. Det er derfor menn ofte etterligner den lyse stemmen når de snakker med barn.

Men tilbake til brystene. For ifølge Høgh-Olesen er det en god forklaring på hvorfor det nettopp er bryster som har blitt en seksuell nøkkelstimulus.

Brystene har erstattet bakdelen

For fire millioner år siden reiste vi mennesker oss opp i to bein, og samtidig endret paringsakten seg til å foregå forfra i stedet for bakfra.

– Før i tiden paret vi oss bakfra, og derfor var bakdelen mer sentral. Men da vi begynte å pare oss forfra, i takt med at vi reiste opp oss, så havnet nøkkelstimulusen foran. Man kan si at brystene erstattet bakdelen, forklarer Høgh-Olesen.

– Hvis man tenker over det, så ligner brystene på en bakdel – det er to fyldige objekter med en kløft mellom. Brystene skal altså ligne den bakdelen som vi tente på i gamle dager, da vi hadde sex bakfra.

Ifølge Høgh-Olesen mister menn konsentrasjonen når de ser en dyp kløft fordi bryster har erstattet kvinnens bakdel som nøkkelstimulus.

Det kan være med på å svare på Maikens spørsmål om hvorfor mange menn foretrekker en D-skål i stedet for en A-skål – jo mer kløft en kvinne har, jo mer ligner de bakdelens symbol.

Ifølge psykologen er det altså forholdsvis enkelt: – Det vi er fascinert av, er at kvinnen har fått en bakdel på framsiden.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS