Annonse
NASA

Supernova-eksplosjoner bedre forstått

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Supernova-eksplosjoner har vært et av astronomiens største mysterier. Nå vet vi mer om hva som skjer, takket være romteleskopet NuSTAR som ble skutt opp i 2012.

For første gang har forskere kunnet lage et kart over de radioaktive restene fra en supernova-eksplosjon. I restene fra stjernen Cassiopeia A (Cas A) er det mulig å se hvordan sjokkbølger river den døende stjernen i stykker.

Vi har fram til nå gjerne sett for oss supernova-eksplosjoner som en gassball hvor alt slynges utover samtidig. NASA-forskere tror at innmaten av supernovaen heller skvalper omkring, før den blir forvrengt og stjernen kvitter seg med sitt ytre lag.

Lyset fra Cas A-eksplosjonen nådde Jorden for bare et par hundre år siden. Nå kan forskere studere strålingen fra den “ferske” supernova-eksplosjonen gjennom NuSTAR-teleskopet.

Supernova-eksplosjoner har forsynt Universet med alt fra gull, til kalsiumet i skjelettet ditt og jernet i blodet ditt. En stjerne må være minst åtte ganger større enn Sola for at den skal kunne supernova-eksplodere.

Powered by Labrador CMS