Annonse

Sultne alger kan ha spist seg grønne

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En bitteliten alge med munn kan forklare hvordan plantene ble grønne.

Planter får pigmentet sitt fra plastider som også er viktige for fotosyntese. Disse plastidene var opprinnelige frie bakterier som ble slukt av de tidligste algene for over en milliard år siden. Siden den gang har de bodd inne i algene og de mer komplekse plantene som utviklet seg senere.

Men ingen vet hvordan dette forholdet blomstret, for vi vet ikke om noen planter eller alger som svelger bakterier på denne måten.

Nå tror imidlertid Shinchiro Maruyama fra the National Institute for Basic Biology i Okazaki, Japan og hans kolleger at de har funnet akkurat dette ved å studere Cymbomonas, en encellet alge som tilhører en av de eldste algegruppene.

Cymbomonas lever vanligvis av fotosyntese, men når forskerne grodde algene i omgivelser med lave lysnivåer begynte de å spise bakterier.

Algene sugde bakteriene inn i et spiserør som ledet til en slags mikroskopisk mage hvor bakteriene ble fordøyd.

Maruyama forteller at de første grønne algene kan ha tatt opp sine bakterielle venner på samme måte, men at de ikke fordøyde dem. Den slukte bakterien kunne ha overlevd i deres nye vert ved å bryte seg igjennom veggene i spiserøret eller den mikroskopiske magen. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS