Stress kan gjøre deg forkjølet

Du har dobbelt så stor risiko for å bli forkjølet eller få influensa om du er stresset. Forskere har nå dokumentert at det er en klar sammenheng.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du kjenner det kanskje selv. Når du har mange baller i lufta, kommer forkjølelsen snikende.

Stress kan nemlig gjøre deg forkjølet, fordi det svekker immunforsvaret.

Det bekrefter en ny gjennomgang og kvalitetssjekk av vitenskapelig litteratur som professor Bobby Zachariae fra Århus Universitetssykehus har foretatt sammen en forsker fra University of Pittsburgh.

– Stressede personer har mer enn dobbelt så høy risiko for å bli forkjølet eller rammet av influensa sammenlignet med ikke-stressede personer, konkluderer Zachariae etter å ha gjennomgått alle eksisterende undersøkelser av årsakssammenhengen mellom stress, forkjølelse og influensa.

Den systematiske gjennomgangen er blitt offentliggjort i tidsskriftet Psychosomatic Medicine og er den første samlede undersøkelsen av sitt slag på 19 år.

Kvalitetskontroll av tidligere forskning

Du risikerer å bli forkjølet hvis det kjører hardt på hjemme eller på jobben. Stress svekker nemlig immunforsvaret. (Foto: Colourbox)

Forskerne har skilt skitt fra kanel ved å vurdere påliteligheten av hver enkelt undersøkelse.

Undersøkelser med for få forsøkspersoner, og hvor årsakssammenhengen ikke er tilstrekkelig dokumentert, er dermed blitt utelukket.

– Litt mindre enn halvparten av undersøkelsene finner en sammenheng mellom forkjølelse og stress, mens litt over halvparten finner ikke en sammenheng, forteller Zachariae.

Klar sammenheng

Han og kollegene hans har imidlertid også foretatt en såkalt metaanalyse, hvor de har regnet på de dataene som undersøkelsene bygger på. Statistikken viser at det er en sammenheng mellom stress og forkjølelse.

Forskere kan ha problemer med å få offentliggjort resultater med et negativt resultat, derfor kan det ligge massevis av upubliserte negative undersøkelser rundt omkring i skrivebordsskuffene – et fenomen som forskerne kaller «publication bias».

Men ifølge Zachariae må det eksistere cirka 800 slike undersøkelser før det kan motbevises at stress fører til forkjølelse.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse:

Anette Pedersen, Robert Zachariae og Dana H. Bovbjerg: Influence of Psychological Stress on Upper Respiratory Infection-A Meta-Analysis of Prospective Studies. Psychosom Med 2010, doi:10.1097/PSY.0b013e3181f1d003. Se sammendrag

Powered by Labrador CMS