Pål Brekke har holdt kurs for studenter og fastboende på Svalbard i ukene fram mot solformørkelsen. Det handler om hvordan sola påvirker jorda, og omhandler både nordlys og solformørkelser. (Foto: Anja Strømme)

Kan få solformørkelse og nordlys på samme tid

Fredag kan forskerne på Svalbard kanskje ta bilder som ingen noen gang har sett maken til.

I samarbeid med NRK


 

– Noe av det unike med Svalbard er at vi kan se dagnordlyset. Dersom noen klarer å ta bildet av dette nordlyset sammen med formørkelsen, vil det være bilder som aldri er tatt før, sier solforsker Pål Brekke, som jobber ved Norsk Romsenter.

60 år siden sist

Fredag vil hele Norge få oppleve en nær total solformørkelse for første gang siden 1954. På Fastlands-Norge vil månen dekke mellom 90 og 95 prosent av solskiva.

Her kan du se video fra formørkelsen i 1954.

I Longyearbyen blir det en total solformørkelse i tre minutter. Det eneste andre bebodde stedet på kloden hvor formørkelsen blir total, er Færøyene. Det gjør formørkelsen ekstra eksklusiv.

– Det er langt å reise til Longyearbyen for de fleste, og det er få tilgjengelige hotellrom, sier Brekke.

«Utsolgt» solformørkelse

Allerede i 2007 var alle tilgjengelige hotellrom i Longyearbyen bortbestilt til solformørkelsen. Innbyggere i Longyearbyen leier ut leiligheter og hus for opp mot 25.000 i døgnet.

Én til flere ganger i året vil det være en solformørkelse ett eller annet sted på kloden. Dette skjer når månen kommer mellom sola og jorda.

– Størrelsesforholdet mellom sola og månen sammen med avstanden mellom månen og sola skaper en rar symmetri, der månen kan skygge over hele solskiven, sier Brekke.

Men siden månens bane går i et annet plan enn jordas, så passerer månen ofte enten over eller under sola.

I månens skygge

Det er når månens skygge når helt ned til jorda, at vi får en solformørkelse. Der månen kaster skygge er formørkelsen total, mens man får en delvis formørkelse ved utkanten av skyggen.

Slik så det ut da Norge opplevde total solformørkelse i 1954. Dette bildet skal være tatt i Sandefjord. (Foto: NTB scanpix)

20. mars vil måneskyggen gå i et belte fra Atlanterhavet og opp til Nordpolen, og passere Færøyene og Svalbard som de eneste bebodde stedene.

Selv om solformørkelsen vil bli en spektakulær opplevelse over hele Norge, sier Brekke at forskjellen mellom fastlandet og Svalbard bokstavelig talt blir som natt og dag.

– I Oslo vil bare ti prosent av solskiven vises, men det er nok til at det vil være et slags dagslys. Bare der formørkelsen er total vil du få den karakteristiske coronaen og få se stjernene titte fram rundt sola, sier han.

Lager solformørkelses-TV

NRK skal sende to timer direktesendt TV fra Longyearbyen under solformørkelsen fra klokka 10. Hele formørkelsen vil også sendes på nett-TV for hele verden.

Og det blir lenge å vente til neste solformørkelse i Norge. Den inntreffer i 2061. Også da er det på Svalbard formørkelsen blir total.

Powered by Labrador CMS