Denne steinalderøksen ble inndratt blant flere andre gjenstander etter en dom i Høyesterett i sommer. Steinøksen ble kjøpt på nett fra en auksjonsside i Sverige og ble sendt som postpakke til mottakeren i Norge. Mottakeren hadde ikke innhentet tillatelse til å føre øksen ut av Sverige. Øksen er nå levert tilbake til svenske myndigheter. (Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix)

Sverige fikk tilbake steinalderøks fra Norge

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet overleverte onsdag en ulovlig innført steinalderøks til Sveriges ambassadør Axel Wernhoff. 

Steinalderøksen ble inndratt blant flere andre gjenstander etter en dom i Høyesterett i sommer. Det er første gang en sak knyttet til kulturminnekriminalitet er endelig avgjort i Høyesterett.

Steinøksen ble kjøpt på nett fra en auksjonsside i Sverige og ble sendt som postpakke til mottakeren i Norge. Mottakeren hadde ikke innhentet tillatelse til å føre øksen ut av Sverige. Mannen som kjøpte steinalderøksen samlet på gamle gjenstander og ble først dømt for overtredelse av kulturminneloven i Larvik tingrett i fjor sommer. Saken ble anket til Agder lagmannsrett og ble til slutt avgjort i Høyesterett.

Steinalderøksen ble overlevert til den svenske ambassadøren etter en kort seremoni i Professorboligen ved Universitetet i Oslo.

Tidligere i år ble også en ulovlig innført Buddha-statue fra Myanmar returnert til hjemlandet. Flere tilbakeleveringssaker ventes etter hvert som det kommer flere inndragningsvedtak, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

– Vi har en forpliktelse til å ta vare på vår egen kulturarv og å hindre at viktig kulturarv plyndres og ødelegges i andre deler av verden. Vi må sikre dette gjennom internasjonalt samarbeid om normer og konvensjoner, og ved å hindre innførsel og omsetning av ulovlige kulturgjenstander i vårt eget land, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen.

Powered by Labrador CMS