Mer utholdende med musikk

Å trene i taushet er visst ingen god ide. Forskning viser at utholdenheten kan økes med 15 prosent - hvis du lytter til rett musikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis det går tregt i treninga er det kanskje fordi du lytter til feil musikk.

Forsker Costas Karageorghis ved britiske Brunel University har påvist at nøye utvalgt treningsmusikk kan øke prestasjonsevnen og gjøre treningsøkta mer positiv.

Dette er neppe noen nyhet for idrettsatleter. Langdistanseløperen Haile Gebrselassie har i årevis trent til musikk fordi han følte det hjalp på prestasjonen.

Den britiske roeren og olympiske mesteren James Cracknell hadde Red Hot Chilli Peppers-albumet ”Blood Sugar Sex Magik” som fast del av rutinen før løp for å pumpe seg opp og fokusere på løpet.

Og mange har vel erfart at selv en enkel aerobicsrunde på gymmen går mye lettere med musikk til arbeidet.

På tredemølla med Queen

I eksperimentet fra dr Karageorghis trente 30 deltakere på tredemølle i takt med et utvalg av rock og popmusikk, blant annet Queen, Madonna og Red Hot Chili Peppers.

Testen viste at når musikken er valgt etter vitenskapelige kriterier kan det øke utholdenheten med 15 prosent, og hjelpe trivselsfaktoren underveis.

Faktisk ble det så moro med musikk, selv under høyintensiv trening, at forsøkspersonene kunne trene til randen av utmattelse og fortsatt føle seg positive.

- Den synkroniserte bruken av musikk førte til mye større utholdenhet, og motivasjonen fra musikken hadde en signifikant effekt på hvordan de tolket tretthetssymptomene, helt opp til frivillig utmattelse, sier Karageorghis, som forsker innen sportspsykologi.

Funnene vil for øvrig bli publisert i Journal of Sport & Exercise Psychology.

Personlig gymmusikk

Men det er ingen grunn til panikk om du ikke har lyst til å jogge til eksempelvis Madonna. For å få noen effekt må folk lage sin egen spilleliste etter personlig smak og treningsintensitet.

- Å koble høytempo- eller lavtempo-musikk til ulike deler av treningsprogrammet kan være svært effektivt for å maksimere treningsprestasjonen, sier Karageorghis.

- Jeg har nylig brukt denne metoden med min egen gruppe atleter i en hard ukentlig sirkeltrening, og resultatet var 18 prosents forbedring i utholdenhet.

Distraherer fra utslitthet

Forskningen viser at musikk med høyt tempo blir foretrukket ved høyintensitets trening med 75 prosents maksimum hjertetakt, mens mer langsom musikk foretrekkes ved pauser og strekking.

Funnene tyder på at musikken trekker oppmerksomheten vekk fra tretthetsfølelse. Musikken får oss også til å holde takt med rytmen og dermed øke utholdenheten.

Blir testet med 12 500 løpere

Forskningsfunnene vil for øvrig bli testet i stor skala på halvmaratonløpet ”Run to the beat” i London 5. oktober.

12 500 løpere blir fulgt underveis av musikk fra 17 musikkstasjoner langs ruta. Musikken er spesielt valgt av dr Karageorghis for å hjelpe deltakerne på veien.

”Born to be wild” i gymmen

Og er du på jakt etter musikktips til din egen treningsrunde kan du jo ta en kikk på Karageorghis’ forslag:

Full pinne, (85 % av makspuls)
“The heat is on” (Glenn Frey), “Everybody needs somebody to love” (The Blues Borthers), “Wilhelm Tell overtyren” (Rossini)

Fortsatt tøft, (75 %  av makspuls)
”Bortn to be wild” (Steppenwolf), “I feel good” (James Brown)

Litt roligere, (65 % av makspuls)
”Don’t stop till you get enough” (Michael Jackson), “I will survive” (Gloria Gaynor)

Ro ned (55 % av makspuls)
”The best” (Tina Turner), “Våren” (Vivaldis “Fire årstider”)

Lenke:

Run to the beat

Powered by Labrador CMS