Oppvarming halverer skader

Å varme opp med et program som kombinerer løping, styrke-, spenst- og balanseøvelser, sørger for at mange fotballskader unngås.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Motiv fra løpsdelen av oppvarmingsprogrammet SPILLEKLAR!, der spillere samtidig utfører en tøyningsøvelse for lysken. (Foto: www.skadefri.no)

Det viser ny norsk forskning på jentespillere. En tredel av alle skader kan unngås, og risikoen for alvorlige skader blir nær halvert ved å bruke et nytt oppvarmingsprogram kalt SPILLEKLAR!

Se video av alle øvelsene her.

Den nye studien er utført ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges Idrettshøgskole (NIH), og publiseres i dag i British Medical Journal. Det engelske navnet på programmet er The 11+.

Leddbåndskader i knær og ankler, og strekkskader i lår og lyskeregionen, er de vanligste skadetypene i fotball. Ofte inntreffer også de alvorligste skadene på disse stedene.

I løpet av en tidsperiode på 8 måneder falt den totale skaderisikoen med 32 prosent hos jentespillere i alderen 14-16 år.

Samtidig ble andelen alvorlige skader redusert med 45 prosent, mens belastningsskadene gikk ned med 53 prosent, ifølge studien.

Veldig varm - og trent

SPILLEKLAR! er et 20-minutters strukturert opplegg, der spillerne gjør langt mer enn bare tradisjonelle løpsøvelser. I tillegg til løping, har også styrke-, balanse- og spenstøvelser en sentral plass i dette oppvarmingsprogrammet.

Skader er dessverre en del av hverdagen innen fotballsporten. (Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

- Du blir ikke bare veldig varm, men får også trent, sier doktorgradsstudent og førsteforfatter på studien, Torbjørn Soligard.

- Tanken med å legge treningsøvelser inn i oppvarmingen, er at denne typen fysisk trening tradisjonelt ikke har vært prioritert i klubber hvor antallet treninger er begrenset, sier han.

- Mange trenerne og spillerne ønsker dermed å bruke treningstiden på det de anser som ferdighetsutviklende øvelser, fortsetter han.

Men: det finnes etter hvert mye forskning som viser at skadeforebyggende trening og ferdighetsutvikling i fotball bygger på mange av de samme prinsippene.

- Spillere blir både sterkere og raskere med når de trener styrke og spenst, sier  Soligard.

Studien utgjør den viktigste delen av det pågående doktorgradsprosjektet hans. Avhandlingen skal handle om å forebygge/unngå fotballskader, samt undersøkelser av skaderisiko på kunst- og naturgress.

Styrke, spenst og teknikk

Å løpe noen skarve ganger over banen før dommeren blåser i gang kampen, er langt fra nok for en fotballkropp. Oppvarmingen i seg selv, det at man er varm og klar, viser seg å være kun én av flere viktige skadeforebyggende faktorer.

- I forebygging av alvorlige skader, er det nødvendig også å ha et langsiktig perspektiv på styrke, spenst og riktige teknikkøvelser.

- Hvis man bruker de 20 minuttene det tar å gjennomføre programmet i starten av treningen, så har man blitt både blitt veldig varm, og fått trent i tillegg. Så kan man drive ballfokusert trening i resten av økten, påpeker doktorgradsstudenten.

Oppvarmingsprogrammet kan også benyttes i forbindelse med kamp, men da i en kortversjon.

- Før en kamp anbefaler vi at spillere bruker kun løpsøvelsene i programmet. Årsaken er at spillerne ikke skal bli slitne av styrke- og spenstøvelsene, og dermed ha mindre krefter når dommeren blåser i gang, sier Soligard.

Oppvarmingsprogrammet er et samarbeid mellom Senter for idrettsskadeforskning ved Norges Idrettshøgskole, Det internasjonale fotballforbundets medisinske forskningssenter (FIFA F-MARC) i Sveits, og Santa Monica Orthopaedic and Sports Medicine Group, USA.

Jevnlig bruk

Skadeforebyggende trening kan altså være svært effektivt, men øvelsene må utføres jevnlig for å få uttelling.

- Det bør gjøres minst to ganger i uken for å oppnå ønsket skadeforebyggende effekt.
Dette er et program som bør brukes til hver eneste oppvarming.

- Ut fra det vi vet fra idrettsmedisinen bør 20 minutter være det vanlige i et oppvarmingsprogram.

- Det vi er blitt mer klar over, er viktigheten av å gjøre kroppen mer robust gjennom styrketrenings og spenstøvelser, og at utøveren også fokuserer på riktige teknikker i finte og landingsbevegelser, sier Soligard.

Soligard mener at programmet i praksis kan brukes av utøvere på alle nivåer.

- Pakken er skreddersydd for direkte bruk i breddefotball, mens klubber på elitenivå allerede i dag driver skadeforebyggende trening basert på de samme prinsipppene, da gjerne individuelt differensiert basert på vurderinger foretatt av klubbens medisinske personell, sier Soligard.

- Solid effekt

Totalt 125 lag fra J15/J16-klassen (14-16 årige jenter) fra Sør-, Øst- og Midt-Norge deltok i studien, noe som tilsvarer cirka 2 500 spillere.

Leggskinner til tross; beina til fotballspillere er skadeutsatt. (Foto: colourbox.no)

Halvparten av lagene ble bedt om å benytte SPILLEKLAR!-programmet som oppvarming til hver trening gjennom hele 2007-sesongen. Den andre halvparten av lagene varmet opp og trente som normalt

- Jenter på 14-16 år er ekstra utsatt for de alvorlige skadene, som kneskader. Med en annen gruppe måtte vi kanskje hatt 1000 spillere til med i utvalget, så det er et ressursspørsmål.

- Mange av øvelsene som inngår i programmet har tidligere vist solid effekt hver for seg, men de samlede resultatene vi legger fram nå med er aldri vist tidligere i fotball, sier Soligard.

I en lederartikkel i samme utgave av British Medical Journal skriver for øvrig John Brooks, en skadeekspert i rugby, at utøvere fra en rekke idretter på alle nivå bør drive tilsvarende trening som i SPILLEKLAR!-programmet.

Referanse:

Torbjørn Soligard, et al. Comprehensive warm-up programme to prevent injuries in young female footballers: cluster randomised controlled trial. British Medical Journal 2008;337:a2469 doi:10.1136/bmj.a2469

Les mer:

Skadefri.no: SPILLEKLAR! 

Powered by Labrador CMS