Keeperen går til høyre

Dersom laget ditt ligger an til å vinne en straffekonkurranse, så forsøk å skyte mot høyre. I den situasjonen går nemlig målvakten oftere mot sin egen høyre enn den andre veien.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I motsetning til utespillerne, har keeper ingenting å tape på straffespark. (Foto: Coloutbox.com)

VM-finalene i fotball i 1994 og 2006 har det til felles at de begge ble avgjort på straffekonkurranse. I førstnevnte vant Brasil, i den andre vant Italia.

Kanskje fikk spillerne hjelp av statistikken da de puttet de avgjørende ballene i mål?

En ny studie viser nemlig at dersom laget ditt er i ferd med å tape i en VM-kamp, og det hele skal avgjøres på straffespark, så er det mer sannsynlig at keeperen kaster seg til høyre enn til venstre.

Til høyre under press

Tidligere studier har vist at både mennesker og dyr foretrekker høyresiden når de ønsker seg noe:

Hunder som logrer i møte med sine eiere, logrer mer mot høyre enn mot venstre. En frosk på jakt vil angripe mot høyre når den forsøker å fange byttet, og mennesker skakker helst hodet mot høyre når de vil kysse på kjæresten.

Marieke Roskes, en doktorgradsstudent ved University of Amsterdam, ville derfor se om denne høyrefavoriseringen også gjaldt på fotballbanen.

Sammen med kolleger fra universitetet, undersøkte hun samtlige straffekonkurranser i hvert verdensmesterskap fra 1982 til 2010, for å se hvilken vei keeperen hiver seg for å stoppe ballen.

Resultatet, som publiseres i tidsskriftet Psychological Science, viser at i de aller fleste tilfeller er det en omtrentlig 50/50 sjanse for at keeperen kaster seg en gitt retning. Men det var ett unntak:

Dersom laget til målmannen lå under, var det mer sannsynlig at han kastet seg mot høyre.

Hjalp Portugal til semifinalen

Ifølge studien er kvartfinalen mellom England og Portugal i VM i 2006 et klassisk eksempel på denne mekanismen:

Kampen måtte avgjøres med straffekonkurranse etter både ordinære omganger og ekstraomganger uten mål. Etter fire straffer fra begge lag, hadde Portugal en ledelse på 2-1, og Cristiano Ronaldo sto klar på straffemerket for å ta det siste sparket.

Ronaldo skjøt til keeperen venstre, Englands keeper Paul Robinson gikk mot høyre – og Portugal gikk videre til semifinalen.

Det hele kan du se her:

Keeperen har alt å vinne

Den nederlandske studien innebar også et laboratorieeksperiment, der deltagerne i eksperimentet skulle forsøke å dele en linje nøyaktig på midten.

Resultatet var at deltagerne, dersom de hadde et positivt mål å fokusere på og dersom de var under tidspress, delte linjen litt lenger til høyre enn midten – på nøyaktig samme måte som keeperen.

Roskes forteller at utespilleren og keeperen er i to svært forskjellige situasjoner når de står ovenfor hverandre før et straffespark. For i og med at målet er stort, er det ikke nødvendigvis slik at keeperen får skylden dersom ballen går inn.

Klarer han å redde straffen derimot, blir keeperen helten.

– Det er ganske imponerende. Selv i en slik viktig situasjon, blir folk likevel påvirket av biologiske faktorer, mener Roskes, som tror høyretendensen også kan gjøre seg gjeldende i andre situasjoner der noen har mye å vinne, og lite tid å gjøre det på.

Kilder:

M. Roskes m.fl.: The right side? Under time pressure approach motivation leads to right-oriented bias. Psychological Science (til publisering)

Association for Psychological Science: Goalies Tend to Dive Right in World Cup Penalty Shoot-Outs When Their Team is Behind…Why? (pressemelding)

Powered by Labrador CMS