Svenske tiltak mot spillavhengighet

Det siste året har spilling økt med rundt 50 prosent i Sverige, i følge Statens folkhälsoinstitut. Økningen er størst for raske spill som på spillautomater. Over 25 000 svensker er spillavhengige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt 100 000 svensker passer inn i kategorien problemspillere. Ungdom og sosialt utsatte mennesker er overrepresentert blant de med alvorlige spillproblem.

- All form av avhengighet øker. Vi har samme tilstrømming av spillmisbrukere som vi har av andre misbrukere, sier Juha Rajala til Norrländska Socialdemokraten. Han er forstander for en svensk institusjon som hjelper spill- og stoffmisbrukere.

Aldersgrenser omgås på Internett

Derfor har den svenske regjeringen tatt imot Statens Folkhälsoinstituts forslag til handlingsprogram for å motvirke spillavhengigheten. Noen av forslagene er at spillindustrien får større ansvar for å informere om spillenes risikoer, og at det gjennomføres bedre kontroll av aldersgrenser for spilleautomater.

- Aldersgrensen for spill, som i dag er 18 år for de fleste spillformer, kan lett omgås med spill på Internett. Ved spilling i ungdomstiden kan man legge grunnlag for spillavhengighet, sier Rajala, og foreslår at foreldrene begrenser barnas tid ved datamaskinen.

I Norge spilte vi for 400 millioner kroner på utenlandske nettsteder i år 2000. Året før var tallet 150 millioner og i 1998 var det 50 millioner. Det er ingenting som tyder på at veksten vil stoppe.

Økt med ti milliarder på ti år

I Sverige har spillingen tilsammen økt med ti milliarder kroner de siste ti årene. For å gjennomføre handlingsprogrammet mener det svenske folkehelseinstituttet at det trengs 40-50 millioner kroner i året.

Det foreslås også forbedret innsats for å motvirke illegal spilling, og arbeid for internasjonale avtaler som kan møte konkurransen fra utenlandske spillselskap.

Lenke:

Statens folkhälsoinstitut: Kraftsamling for att motverka spelberoende

Powered by Labrador CMS