Fortiden kan gjøre deg søvnløs

Kanskje kan minner du ikke lenger tenker på bidra til at du sover dårlig om natten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

30 prosent av oss sliter med søvn i perioder. (Foto: iStockphoto)

Man regner med at én av ti sliter med langvarige søvnproblemer.

Årsaken kan ligge lenger tilbake i tid enn sist ukes stress på jobben.

Soving og negative minner, i tillegg til hvordan personen handler utifra følelser henger nemlig sammen.

Man har trodd at det måtte være slik, men nå mener svenske forskere å kunne vise det i en studie. Vi vet allerede at kjønn, alder og følelser spiller inn på hvordan vi sover.

- Dette blir ytterligere en puslespillbit som faller på plass. Studien støtter teorien om at tankene våre kan utgjøre en risikofaktor for langvarige søvnvansker, sier den ene av forskerne bak studien, Shane MacDonald, i en pressemelding fra Ørebro Universitet.

Kartla minnene sine

MacDonald og medforsker Reza Kormi-Nouri samlet 313 voksne studenter, og ba dem om å prøve å huske forskjellige hendelser fra de siste ti årene.

Deretter skulle forsøkspersonene samle minnene i kategorier, de positive, de negative og de nøytrale. Så ville forskerne vite hvordan de samme menneskene sov om natten.

Kanskje ikke så overraskende, sov studentene som hadde mange negative minner og få positive aller dårligst. Deltakerne som betegnet minnene sine som positive sov best, viste resultatene.

- Vår studie viste altså at det fantes en klar sammenheng mellom  negative minner og søvnproblemer, sier McDonald.

(Illustrasjonsfoto: Istockphoto)

Ifølge de svenske forskerne, så negative minner ut til å gi søvnvansker, uavhengig av personens kjønn og alder.

Også da de tok med personens måte å reagere på sine egne følelser – det såkalte affektmønsteret – så det fremdeles ut til at negative minner i seg selv påvirket søvnen, ifølge artikkelen i The Journal of Positive Psychology.

En av tre opplever søvnvansker

Søvnproblemer rammer mange mennesker. Over 30 prosent mener at de dårlig søvn i perioder, og 10 prosent har langvarige problemer, ifølge en artikkel om søvnmekanismer, i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

Ifølge samme artikkel, er søvnproblemer en vanlig årsak til at folk går til fastlegen. Det kan være mindre lurt risikabelt å søke etter løsninger på nett, har forskning.no tidligere skrevet om.

For varm eller for kald sovesituasjon kan også innvirke på søvnen. Her er de individuelle preferansene store.

Referanse:

S. MacDonald, R. Kormi-Nouria. The affective personality, sleep, and autobiographical memories. The Journal of Positive Psychology. Volume 8, Issue 4, 2013. DOI:10.1080/17439760.2013.800904

Powered by Labrador CMS