Sex i søvne

Ufrivillige seksuelle handlinger i søvne kan være et alvorlig problem for de det gjelder. Nå har amerikanske psykiatere kartlagt problemet systematisk for første gang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Enkelte søvnforstyrrelser kan føre til seksuelle handlinger som etter oppvåkning oppleves som pinlige og plagsomme.

For de det gjelder, kan det være vanskelig å gå til lege med problemet, fordi handlingene kan oppfattes som bevisst utførte siden vedkommende husker dem selv.

Fenomenet ble første gang beskrevet i 2003, men nå er ufrivillig søvn-sex blitt kartlagt systematisk for første gang. Dr. Carlos Schenck og kollegene hans ved Minnesota Regional Sleep Disorders Center i Minneapolis har gjort datasøk i seriøse fagtidsskrifter, lærebøker og annen faglitteratur.

Resultatene publiseres i en artikkel i tidsskriftet “Sleep” 1. juni, og lister opp en foruroligende samling med avvikende adferd.

Søvngjenger-sex

Én utsatt gruppe er de som går i søvne. De har normal søvnrytme, men under den dype delen av søvnen kan de begynne å drømme og bevege seg. Da kan de også bli seksuelt opphisset med forvirrende oppførsel.

Noe av søvngjenger-sexen utspiller seg også i periodene med såkalt REM-søvn, Rapid Eye Movement-søvn. I disse periodene er hjernen like aktiv som i våken tilstand, og normalt drømmer vi mye men kan ikke røre på musklene. Derfor har vi noen ganger drømmer om truende farer vi ikke kan slippe unna fordi vi er lammet.

Noen få mennesker har imidlertid beholdt evnen til å bevege musklene under de kraftige REM-drømmene, med utilsiktede og noen ganger alvorlige konsekvenser.

Plutselige voldsomme bevegelser kan skade den sovende og andre omkring ham. Erotiske drømmer kan gi plutselig seksuell virketrang.

Sex med søvnforstyrrelser

En annen utsatt gruppe er de med søvnforstyrrelser. Her er det selve søvnmønsteret som er annerledes enn hos friske.

Noen sover alt for lenge, opp til 20 timer i døgnet. Enkelte slike tilfelle kalles Kleine-Levin-syndromet. I de korte våkeperiodene oppstår en voldsom appetitt både på mat og sex.

Andre sover for lite, og lider av konstant søvnmangel. De kan få økt seksuallyst, være konstant seksuelt opphisset og drives inn i tvangsmessige seksuelle handlinger.

En spesiell gruppe er de med det såkalte rastløse bein-syndromet, Restless Legs Syndrome (RLS). De har en uro i kroppen som oftest gir utslag i beina. Det eneste som hjelper er rytmiske bevegelser. Ingen kjenner ennå årsaken til sykdommen, men den er til en viss grad arvelig.

Som oftest blir symptomene verre utover kvelden og natta, og noen med “rastløse bein” kan også få ufrivillige hoftebevegelser og trang til å onanere i søvne.

Sex-kramper

Noen opplever krampelignende orgasmer som ligner epileptiske anfall i søvne. Andre kan i samme tilstand bli seksuelt aggressive, utføre seksuelle tvangshandlinger eller snakke “griseprat”.

- Det ser ut til at flere og flere rapporter om unormal seksuell adferd under søvn kommer til overflaten, sier dr. Schenk i en pressemelding fra American Academy of Sleep Medicine.

Søk hjelp

- Selv om noen kan synes denne typen oppførsel er vittig, kan den i virkeligheten være foruroligende, plagsom, pinlig og potensielt et stort problem for noen individer og par, sier han.

I artikkelen til dr. Carlos Schenk blir de som har problemet sterkt oppfordret til å ta kontakt med sin primærlege for å få henvisning til videre hjelp hos en søvnspesialist.

Lenker:

Tidsskriftet SLEEP

Powered by Labrador CMS