Annonse

Sorgen etter 22. juli blir forskningstema

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mesteparten av hilsenene som ble lagt ned etter 22. juli, er nå renset, sortert og digitalisert. Fra nyttår kan forskere få tilgang til materialet. 

«Spontanalter» er ordet som minneforskere bruker. I dagene og ukene etter terrorangrepet valgte tusenvis av mennesker spontant å legge ned en liten hilsen. Ingen ba dem om det. Det ble et uttrykk for medfølelse og sorg.

– Vi så dette fenomenet allerede da Bjørnstjerne Bjørnson døde i 1910. I moderne tid opplevde vi det ved kong Olavs dødsfall, men den gang var det mest lys og barnetegninger, sier forskningsleder Hans-Jørgen Wallin Weihe ved museet Maihaugen. Han var en av initiativtakerne til at hilsenene etter 22. juli måtte samles inn og bevares.

Materialet ligger nå hos Riksarkivet inne i et atomsikkert hvelv inne i fjellet på Sognsvann i Oslo. Sirlig ordnet i syrefrie mapper ligger kortene, tegningene og brevene. 14 000 er hittil skannet inn. I tillegg kommer tusenvis av bønnelapper som folk la i domkirken. 2-3000 bamser og andre gjenstander er renset for mugg og skitt og så samlet for oppbevaring i egne esker.

Alt er tatt vare på. E-poster som ble sendt til ambassadene er printet ut. Selv papirark som nærmest har gått i oppløsning etter å ha ligget ute i regnet, har fått sin plass på arkivhylla. Vanligvis tar Riksarkivet bare imot ting som er minst 25-50 år gamle, men denne gangen ville de gjøre et unntak.

– Vi var ikke i tvil. Dette måtte bevares, og det måtte håndteres med respekt og omtanke. Uansett om hilsener er uleselige av fukt, gir det verdi å ta vare på dem. Det sier noe om omfanget, sier seniorrådgiver Stian Norli. (NTB)

Powered by Labrador CMS