Tran og selolje reduserer leddsmerter

En ny studie viser at inntak av tran eller seljolje reduserer leddsmerter hos pasienter med tarmsykdommen IBD. Erfaringer tyder også på at større inntak av sjømat og omega-3-fettsyrer fører til høyere livskvalitet og mindre smerter hos flere pasientgrupper.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en studie ledet av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) spiste 38 pasienter med tarmsykdommen IBD ved Haukeland Universitetssykehus 10 milliliter selolje eller tran til frokost, lunsj og kvelds i to uker.

IBD står for ”inflammatory bowel disesase”, som er en betennelsesaktig tarmsykdom.

Lidelsen innbefatter både ulcerøs kolitt (betennelse i tykktarmen) og crohns sykdom (betennelse i området fra munnhulen til endetarmsåpningen) og medfører ofte leddsmerter, stivhet i muskler og ledd om morgenen og endret søvnmønster.

- Både tran og selolje reduserte leddsmertene til pasientene i like stor grad i denne studien, forteller Livar Frøyland, forskningssjef ved Program for sjømat og helse ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømat forskning, NIFES.

Spiste med skje

I tidligere studier har man tilført kroppen omega-3 gjennom sonde. Nå ønsket man å finne ut om man kunne få den samme effekten ved vanlig inntak av tran eller selolje gjennom munnen. Dette viste seg å stemme.

De 38 pasientene fikk også redusert betennelse i tarmen i testperioden.

Tarmbetennelsene kan fortone seg som overfladiske sår i tykktarmen, betente tarmvegger og forsnevringer. Betennelsesreaksjonene styres i stor grad av lokale hormoner, som eikosanoider.

Et eksempel er leukotriene B4 (LTB4), som dannes i kroppen fra omega-6 fettsyrer og som er betennelsesfremmende. Høyt inntak av omega-6 fettsyrer gir en økning av LTB4, mens et høyt inntak av omega-3 fettsyrer gir en nedgang i LTB4.

- Fordi pasientene drakk tran eller selolje hver dag, fikk de et høyere innhold av marine omega-3 fettsyrer i blodet, noe som førte til en reduksjon i betennelsesmarkøren LTB4, sier Frøyland.

Høyere livskvalitet

- Er det grunn til å tro at også andre pasientgrupper og friske mennesker vil kunne redusere leddsmerter ved å spise selolje eller tran?

- Dette finnes det ingen nøyaktig dokumentasjon på, men våre erfaringer gjennom mange år, tyder på det, sier Frøyland.

- Ofte har pasienter med slike plager et ganske lite inntak av fisk og sjømat. Etter at de har begynt å spise mer av dette, eller ta tran, forteller veldig mange om mindre smerter og økt livskvalitet. Studier fra Australia tyder også på det samme.

Tidligere har man trodd at høyt inntak av planteoljer kunne kompensere for lite inntak av sjømat. Dette viser seg imidlertid ikke å stemme.

Fisk fortrenger usunn mat

Sjømatforskeren mener det å spise mye fisk og sjømat er viktig av mange flere årsaker enn omega-3. Blant annet får man tilført selen, jod og b-vitaminer.

- Hvis du spiser fisk til middag, spiser du det i stedet for noe annet og mer usunt, sier han.

Frøyland mener dessuten at man ikke bare må tenke på fisk som middagsmat.
 

- Hvis du spiser 3-4 sardiner eller en brødskive med makrell til frokost, har du fått i mye viktig omega-3. Fisk må ikke nødvendigvis spises i form av kokt torsk, påpeker han.

Samarbeidspartnere: Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Haukeland Universitetssykehus, seksjon for revmatologi og seksjon for gastroenterologi.

Powered by Labrador CMS