Annonse

Slår alarm om intellektuell trakassering

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Nils Christian Stenseth har fått et skred av tilbakemeldinger etter at han i august varslet om intellektuell trakassering i internasjonale forskningsprosjekter.
– Mange av tilbakemeldingene er skremmende og bekrefter at det foregår slik trakassering også i andre fagmiljøer enn de jeg selv har kjennskap til, sier Stenseth.

Professor Nils Christian Stenseth satte først intellektuell trakassering på dagsordenen i en kronikk i Aftenposten 23. august 2010. Han gikk nærmere inn på problemet i et foredrag under et forskerseminar arrangert av forskningsprogrammet Havet og kysten i Tromsø 18. november.

Denne typen trakassering går ut på at veiledere eller andre etablerte medarbeidere ved universiteter og høyskoler styrer prosessen rundt publisering av forskningsresultater etter egen agenda. Når etablerte forskere for eksempel blokkerer publisering av forskningsresultater som går mot deres forutfattede mening, eller når de krever å få en ubegrunnet fremtredende plass som medforfatter på en vitenskapelig publikasjon, begår de intellektuell trakassering.

Professor Stenseth nevnte tre eksempler i kronikken. En av Stenseths tidligere studenter gjennomførte et doktorgradsarbeid som fikk meget god omtale av den internasjonale doktorgradskomiteen – men studenten ble hindret i å publisere fordi en samarbeidspartner mislikte resultater som ikke bygde opp under vedkommendes tidligere publiseringer. En annen av Stenseths studenter fikk ikke lov til å publisere sine resultater med mindre et par høyt rangerte forskere ble kreditert som medforfattere, selv om de ikke hadde deltatt i forskningsprosjektet på en måte som rettferdiggjorde dette. En annen student i det samme prosjektet, som tar sin doktorgrad i utlandet, lider samme skjebne og kan ikke si fra om situasjonen fordi studentens hjemland har en svært hierarkisk forskningskultur.

Les hele saken på Forskningsrådet

Powered by Labrador CMS