Virker proteindiettene?

Blir man tynn av å kutte ut karbohydratene, og skuffe innpå med protein i stedet? Amerikanske forskere har sammenlignet resultatene fra 37 års erfaring.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På 1980-tallet måtte man passe seg for proteiner, på 1990-tallet var det fett som var problemet, og nå er det altså karbohydratene som ødelegger kroppen og gjør oss feite.

Derfor dukker den ene antikarbo-dietten opp etter den andre. Og følger man slankeguruenes råd, skal resultatet visstnok være sylfidetilværelse før man rekker å si fedon. Men blir man egentlig tynnere av å bytte ut brødet med kjøtt?

Blir slankere?

- Diettene virker faktisk på kort sikt, sier Dena Bravata i en pressemelding. Men vektreduksjonen skyldes reduksjon av kalorier, ikke karbohydrater.

Sammen med et team av forskere fra Stanford University har Bravata samlet sammen resultatene fra 701 studier av proteindietter, fra 1966 til 2001. Og det viste seg at folk generelt gikk ned i vekt når de spiste under 60 gram karbohydrater om dagen, en grense som ofte anbefales i diettene.

?av færre kalorier

Men la deg ikke lure. Ingenting tyder på at det var karbomangelen som gjorde at kiloene forsvant. Vekttapet hang nemlig mer sammen med lengden på kuren og antallet kalorier i kosten, og de som slanket seg mest var tykkest i utgangspunktet og spiste færrest kalorier.

Og dermed er man altså tilbake der man startet: Skal man gå ned i vekt må man spise mindre og bevege seg mer.

- Funnene tyder på at de som vil slanke seg bør kutte på kaloriene over en lang periode, sier Bravata.

Ikke skadelig

På den positive siden kan det imidlertid nevnes at det ikke var noe som tydet på at proteindiettene var skadelige. Forskerne fant ingen nevneverdig negativ effekt på verken kolesterol, glukosenivå, insulinnivå eller blodtrykk.

Men ingen av studiene teamet undersøkte varte lenger enn 90 dager, og dermed vet man lite om langtidseffektene av diettene. Ingen av deltagerne var over 53 år heller, og Bravata mener man har alt for lite data til å verken anbefale eller fraråde kurene.

Powered by Labrador CMS