– Lær små barn yoga

- Norske skolebarn bør ha yoga på timeplanen allerede fra første klasse, mener professor Ingunn Hagen fra NTNU.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Norske barn vokser opp med så mange impulser, ifølge professoren. De skal hele tiden være online og tilgjengelig i informasjonssamfunnet gjennom for eksempel Facebook og Twitter.

– I tillegg gjør kvalitetsreformen at det stilles store krav til barna faglig, både på skolen og i fritiden med mye lekser. Det er mange norske barn som er stresset på grunn av dette, sier Ingunn Hagen som er professor i psykologi.

– Yoga og meditasjon er verdifulle redskaper for å komme i kontakt med seg selv og den indre styrken vi alle har i oss. Også barn trenger også å lære seg teknikker og redskaper for å styrke egen selvfølelse og slappe av. Jeg mener at vi må innføre yoga i skolen allerede fra første klasse, sier Hagen.

Hun har i mange år forsket på media og kommunikasjon, og har blant annet skrevet boken Mediegenerasjonen. Barn og unge i det nye medielandskapet. Nå skriver hun en bok om lykke.

Større fokus på hva som gjør oss sterke

Ingunn Hagen. (Foto: Anne S. Midling)

– Det er en stor internasjonal trend innenfor psykologien å fokusere på positiv psykologi og hva som gir mennesker en følelse av lykke, velvære og tilstedeværelse. Noen er født mer optimistiske, men alle kan jobbe med å bli mer positive.

– I India lærer barna teknikker for dette helt fra de er små, blant annet gjennom yoga og hinduistisk filosofi. I India er de flinkere til å styrke barns egenverdi og lære dem teknikker for å komme i kontakt med seg selv, sier Hagen.

Hun får støtte av Usha Sidana Nayar, professor i psykologi hos Tata Institute of Social Sciences i India. Hun var nylig på besøk hos NTNU under India 2011 – Norges største India-festival med over 100 faglige og kulturelle arrangementer i perioden 1.-9. oktober.

NTNU arrangerer India 2011 for å styrke forholdet mellom Norge og India innenfor forskning, kultur og næringsliv.

– I hinduistisk filosofi heter det at man skal være snill og trofast mot seg selv. Det er en viktig læresetning, sier Nayar.

Viktig å være i balanse

Usha Sidana Nayar var nylig på besøk hos NTNU. (Foto: Anne S. Midling)

– I India lærer vi barna å utvikle egne verdier for hva som er riktig og galt. Det er viktig at man ikke gjør ting for å få anerkjennelse fra andre, eller fordi man opplever kritikk. Det er viktig at man gjør ting fordi man selv synes det er riktig.

– Vi prøver også å lære barna å være i følelsesmessig balanse gjennom ikke å være altfor glad når noe går bra, og ikke være altfor lei seg når noe går dårlig, sier Nayar.

Hun forteller at målet i livet for en inder som er hinduist er å være i noe som kalles “bliss”.

– Dette er en grunnleggende følelse av tilfredshet, glede og lykke. Vi har mange læresetninger om hvordan dette kan utvikles, men det viktigste er å være generøs mot andre mennesker gjennom å tenke på hva kan gi og gjøre for andre, stole på andre mennesker, være i følelsesmessig balanse, ha troen på seg selv og å være støttende, avslutter Nayar.

Powered by Labrador CMS