Forskjellen mellom menn og kvinners ønsker om alder på sin sex-partner er kanskje ikke så stor som tidligere forskning tidligere har vist. Både menn og kvinner er interessert i sex med en på sin egen alder. (Foto: Wehner,Plainpicture/NTB scanpix)

Eldre menn vil ikke bare ha yngre kvinner

En mann på 50 år går gjerne i bingen med en ung dame. Men han er like interessert i kvinner på sin egen alder, viser ny finsk studie.

Flere studier har slått fast at menn og kvinners tanker om den ideelle sex-partner er forskjellig.

Mens de fleste kvinner helst foretrekker å gå til sengs med en mann på sin egen alder eller eldre, vil menn aller helst ha seg med yngre kvinner. Uansett hvor gamle de selv er.

Også en studie av studenter ved NTNU viste at de mannlige studentene ønsker seg yngre partnere enn seg selv. De kvinnelige studentene foretrekker en eldre partnere.

Nå har finske forskere gått grundig til verks for å finne ut om dette virkelig stemmer.

Psykologen Jan Antfolk ved Åbo universitet i Finland har gjort en spørreundersøkelse blant  2655 voksne kvinner og menn mellom 18 og 50 år i Finland. Det har vært både heterofile, homofile og biseksuelle med på studien.

De har blitt spurt om alderen på den de aller helst vil ha sex med og alderen på dem de faktisk har hatt sex med.

Studien er nå publisert i tidsskriftet Evolutionary Psychology.

Ja takk, begge deler

Forskeren finner som forventet  at kvinner har en preferanse for mannlige sex-partnere like gamle som seg selv eller litt eldre.

Menn kan derimot tenke seg litt av hvert.

Unge menn har en tendens til å tenne på kvinner som er eldre enn seg selv, finner han. En gutt på 18 år er ofte tiltrukket av eldre kvinner.

Men når han blir eldre, kan lysten gå begge veier. Interessen for yngre kvinner fordvinner ikke. Men nå blir han også interessert i kvinner på egen alder eller eldre.

Uansett hva menn og kvinner helst foretrekker, så går de fleste under dyna med en på sin egen alder.

De yngste kvinnene vil ikke ha eldre menn

Antfolk sier i et intervju at han mener at forskere har vært altfor opptatt av 50-åringen som foretrekker damer på rundt 25 år.

– Visst fins det menn som er interessert i yngre kvinner. Men det er mer typisk at han også liker kvinner på sin egen alder, sier han til Yle Nyheter.

En av årsakene til at mannen utvider sitt interesseområde handler om hvilke preferanser kvinner har, mener Antfolk.

Om en mann i 50-årsalderen bare skulle være interessert i kvinner i 20-årsalderen hadde det ikke gått så bra med forplantningen. Det finnes nemlig få kvinner i den alderen som interesserer seg for 50-åringe menn, påpeker han.

Homofile menn får lettere yngre kjærester

Homofile og biseksuelle menn og kvinner som er med i studien skiller seg ikke vesentlig fra heteroseksuelle.

Men forskerne finner en interessant forskjell.

Eldre homoseksuelle menn har en litt større sannsynlighet for å få et forhold til en yngre mann. En heteroseksuell mann har ikke like stor sjanse unge kvinner.

Kilde:

Jan Antfolk: Age Limits: Men’s and Women’s Youngest and Oldest Considered and Actual Sex Partners, Evolutionary Psychology, januar-mars 2017

Powered by Labrador CMS