Love is in the air!

I motsetning til hva man tidligere har trodd, kan faktisk menn lukte når en kvinne har eggløsning. Og det er nettopp ved eggløsningen at en kvinne lukter aller best.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Antropologer har lenge hevdet at det ikke er mulig å vite akkurat når en kvinne har eggløsning, og at menn som skal lage barn ikke har noen annen mulighet enn å holde seg i nærheten og prøve seg med jevne mellomrom.

Andre kvinnelige primater viser ofte tydelig når de har sine fruktbare perioder. Hos bavianer og noen andre aper blir stompen stor og rød, så det er helt klart for enhver når det gjelder å stå på.

Menn kan være svært så fintfølende

Teorien har vært at menneskehunner ikke markedsfører sine fertile perioder. Forskere som i de senere år har studert kroppsluktens betydning har imidlertid antydet at menn likevel er i stand til å tyde ørsmå signaler for å anslå hvor i menstruasjonssyklusen partneren er.

"Sniff sniff. Hva er det som lukter?"

Ved universitetet i Jyväskylä i Finland ville man teste om menn også kunne anslå om helt ukjente kvinner var nær eggløsning.

Seppo Kuukasjärvi og hans kolleger ga 81 kvinner t-skjorter de skulle bruke i to dager på rad. Disse t-skjortene ble senere luktet på av 43 frivillige sniffere av begge kjønn.

Mennene luktet forskjell

Menn fant kroppslukten fra kvinner midt i menstruasjonssyklusen mest attraktiv. Det vil si kvinner som var i perioden rundt eggløsning og dermed også fruktbare. Sniffende kvinner likte ikke denne lukten spesielt godt. Begge kjønn var ute av stand til å lukte hvor kvinner som gikk på p-piller var i sin syklus.

P-piller blokkerer eggløsningen ved å blokkere produksjonen av noen hormoner som når sin topp ved eggløsningen. Det er derfor trolig at det er disse hormonene som også gir fruktbare kvinner den ekstra attraktive lukten, sier evolusjonsbiologen Esa Koskela.

"- Så godt du lukter."

Kanskje lukter kvinnene forskjell også?

Antropologen Craig Palmer fra University of Missouri er glad for nye bidrag til forskningen på dette feltet. Han tror likevel det er mye mer å finne enn akkurat hva menn lukter. For eksempel kan han tenke seg at kvinner også kan lukte andre kvinners fertile perioder, men at de heller enn å like det kanskje kan reagere med sjalusi.

Nyere forskning viser også at kvinner er vakrere ved eggløsning, så noen hint får da menn også.

Lenker:

ScienceNow (krever registrering):A Good Nose for Ovulation

Menneskers feromoner, Universitetet i Wien

Powered by Labrador CMS