Damer er penest med eggløsning

Dårlige nyheter, jenter. Vi føler oss ikke bare fæle når vi har mensen, vi ER faktisk styggere også. Heldigvis blir vi pene igjen et par uker senere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mener i hvert fall et engelsk forskerteam. De tok bilder av rundt 50 jenter mellom 19 og 33 år, både mens de var mest fruktbare og 14 dager senere. Så viste de fram portrettparene til 125 menn og like mange damer, som skulle bedømme hvilken versjon som var penest.

Flertallet foretrakk bildene fra de fruktbare dagene, melder Nature.

Ingen stor forskjell

Men sitter du og vansmekter i feil ende av syklusen er det likevel ingen stor grunn til fortvilelse. Det var nemlig bare 51 til 59 prosent av dommerne som syntes de fruktbare versjonene var merkbart penere. Og det kan jo tyde på at en god del mennesker ikke ser noen forskjell i det hele tatt.

Dessuten var det forbausende nok flest damer som mente de fruktbare fruentimrene var flotte, mens gutta ikke så ut til å la seg affisere like mye.

Jeg ser deg nok!

Kanskje jenter har utviklet følsomheten for de andres eggløsning for å holde øye med de skumleste rivalinnene, spekulerer forskerne. Men foreløpig vet de ikke engang hvilke trekk ved de forskjellige bildene som gjør ansiktene mer eller mindre tiltrekkende.

- Huden kan være viktig, sier Craig Roberts fra University of Newcastle til Nature. Tidligere studier har vist at hudfargen blir lysere under eggløsninga. Men andre faktorer kan også spille inn, og vi må se nærmere på saken.

Kjønnsforskjeller

Det kan dessuten se ut til at menn og kvinner ser etter ulike trekk når de vurderer hvor lekre de andre er. Noen av damene på bildene hadde nemlig forandret frisyren mellom de to bildene. Dermed måtte forskerne dekke over både håret og ørene for at ikke dommen skulle falle på sleiken i stedet for på ansiktet.

Dette gjorde ikke store forskjellen på hvor treffsikre de kvinnelige dommerne var, og flesteparten syntes fortsatt den fruktbare versjonen var vakrest. Gutta, derimot, ble en smule forvirret. Kanskje de har andre metoder for å få snusen i en eggløsning?

Tidligere undersøkelser har i hvert fall vist at mennene ser ut til å bruke andre tegn i jakta på den mest fruktbare dama. Kvinnelukt ser for eksempel ut til å være en vinner, og dessuten mener noen å ha påvist at jentene får mer symmetriske ører og bryst når eggløsningen nærmer seg.

Uansett grunn, kan man klart tolke den nye forskningen dit hen at vi jenter har en legitim grunn til å sutre i mensenuka. Den tokilos kartongen med sjokoladeis som vi skuffer innpå, er bare et ledd i opptrappinga til å bli søte igjen.

Referanse:

S. C. Roberts, et al. Proc. R. Soc. Lond. B (Suppl.), published online, doi:10.1098/rsbl.2004.0174, (2004).

Lenke:

Nature: Women look best once a month

Powered by Labrador CMS