Pengekrangling øker risikoen for skilsmisse

Det er verre å krangle om penger enn om husarbeid eller svigers dersom du ønsker at ekteskapet skal vare livet ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Amerikanske forskere har brukt informasjon fra en svær befolkningsundersøkelse, kalt National Survey of Families and Households, til å se på hva slags krangler par som skiller seg har.

Undersøkelsen ble gjennomført i tre runder, men forskerne har kun brukt tall fra de første to omgangene. Over 4500 par ble spurt blant annet om fem vanlige krangletemaer, og forskerne har sett på dataene for å se om noen av dem var sterkere knyttet til et endt ekteskap enn andre.

Pengekrangling var i en særklasse:

Et par som kranglet om økonomi nesten hver dag hadde rundt 70 prosent større sjanse for å ende opp som skilt enn par som aldri kranglet om økonomi.

– Vi kontrollerte for inntekt, gjeld og formue, og resultatene viste at det ikke har noe å si hvor mye du tjener eller hvor rik du er, sier Sonya Britt, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

– Krangler om penger er den viktigste faktoren som forutsier skilsmisse fordi de skjer i alle lag.

Verre stemning med pengekrangler

De andre fire krangletemaene var krangler om sex, om plikter i hjemmet, om hvor mye tid paret tilbringer sammen og om svigers.

Krangler om økonomi er mer intense, hardere i språket og varer lengre enn andre diskusjoner, sier forskeren bak studien. (Foto: (Illustrasjon: Per Byhring))

Britt mener krangling om penger er annerledes enn krangler om for eksempel svigerforeldre, og at det er en grunn til at de så ofte forteller om et forhold som er i ferd med å surne.

Kranglene er mer intense, man bruker sterkere språk mot hverandre og kranglene varer lenger. Dessuten tar det lenger tid å glemme den, sier Britt i pressemeldingen.

I den nasjonale undersøkelsen ble deltagerne også spurt om hvordan de kranglet om de forskjellige konfliktområdene. Det viste seg at pengekrangler langt oftere var hissig munnhuggeri med sterke følelser enn de var rolige diskusjoner.

Ville kanskje aldri gifta seg i Norge

Studien viser også at par som krangler mye om økonomi allerede fra et tidlig stadium har større risiko for å skille seg.

I Norge ville slike par kanskje aldri endt opp som gift i det hele tatt, dersom man skal tro en nylig undersøkelse fra TNS Gallup, omtalt i Dagens Næringsliv.

Den viser at vi er overraskende tradisjonelle i vårt syn på potensielle partneres økonomi. For eksempel vil hele tre av fire kvinner vurdere å avslutte et forhold med en mann dersom han ikke betalte for sin egen del av deres felles aktiviteter.

Bare under halvparten av mennene ville tenkt det samme.

Generelt synes kvinner å være mer tilbøyelige til å legge vekt på økonomi når de skal velge seg en partner enn det menn er, viser tallene i undersøkelsen. Den største bommerten du kan gjøre – uansett om du er mann eller kvinne – er å skjule gjeld.

Hele 87 prosent av kvinnene, og 74 prosent av mennene, ville sluttet å date noen som gjorde det.

Også sex-krangler ødela for kvinner

Det er kanskje ikke så overraskende at et par som krangler konstant om økonomi ikke holder sammen for alltid. Det virker tross alt ikke så trivelig. Forskerne fant da også at tilfredshet i ekteskapet også hang direkte sammen med hvor hyppig parene kranglet om økonomi.

I studien sjekket Britt og kollegene om andre typer krangler kunne forutsi skilsmisse for parene, men for menn var det kun økonomisk krangling som kunne forutsi et endt ekteskap.

For kvinner var det også en statistisk sammenheng mellom krangling om sex og skilsmisse.

Totalt sett ble 11 prosent av ekteskapene i studien avsluttet i løpet av de fem årene mellom den første og den andre spørsmålsrunden i undersøkelsen.

Kilder:

J. Dew, S. Britt og S. Huston (2012) Examining the Relationship Between Financial Issues and Divorce. Family Relations, vol. 61, nr. 4, s. 615-628 (les sammendrag)

University of Wisconsin: National Survey of Families and Households

Dagens Næringsliv: Dette får 9 av 10 kvinner til å avslutte forholdet

Powered by Labrador CMS