Redd ekteskapet på 21 minutter

Begynner parforholdet å skrante? En ørliten innsats hver fjerde måned kan snu saken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Det er en kjensgjerning, ifølge psykologene:

Tilfredsheten med gubben eller kjerringa har en tendens til å synke med åra. Og det er synd. Et godt forhold ser nemlig ut til å henge sammen med både større lykke og bedre helse.

Men nå kommer forskerne med to positive nyheter: Det går faktisk an å gjøre noe med skrumpende partrivsel. Og – grepet krever minimalt med innsats.

Ny forskning antyder nemlig at en sju minutters skriveøvelse hver fjerde måned kan gjøre underverker.

Mindre fornøyde

Eli Finkel fra Northwestern University og kollegaene hans fulgte 120 ektepar over to år. Hver fjerde måned måtte ektefellene gi en vurdering av tilfredshet, kjærlighet, intimitet, tillit, lidenskap og innsats i forholdet.

Dessuten skulle deltagerne oppsummere fakta om den siste større krangelen de hadde hatt med makkeren.

Resultatene viste, som forskerne trodde, at tilfredsheten i forholdet sank i løpet av det første året. Men så til trikset:

I år to skulle ektefellene i halvparten av parene også bruke sju minutter på å skrive annerledes om den siste krangelen. De skulle forsøke å se den igjennom øynene til en nøytral tredjepart som ville det beste for begge parter. 

Stoppet utviklinga

Resultatene var temmelig oppsiktsvekkende: Øvelsen eliminerte rett og slett hele nedgangen i parlykken.

- Effekten gjaldt ikke bare ekteskapelig tilfredshet, den dukket også opp i andre parprosesser – som lidenskap og seksuell lyst, sier Finkel i en pressemelding fra Association for Psychological Science.

- Disse effektene viste seg uavhengig av om folk hadde vært gift i en måned eller 50 år – eller hvor som helst imellom.

Finkel påpeker at kvaliteten på forholdet antageligvis avgjør om man får nyte godt av den spesielle ekteskapseffekten på lykke og helse.

- Det å ha et høykvalitetsekteskap er en av de sterkeste pekepinnene for lykke og helse. Sånn sett må det å delta i en sjuminutters skriveøvelse tre ganger i året være en av de beste investeringene gifte mennesker kan gjøre.

Referanse:

Forskningen publiseres i Psychological Science senere i år.

 

Powered by Labrador CMS