Annonse

Samarbeider om solcellekraftverk

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På oppdrag fra Miljøverndepartementet skal studenter fra NTNU se på hva som skal til for at småskala solcellekraftverk kan bidra til utvikling av lokalsamfunn i utviklingsland.

Rammen for prosjektet er et samarbeid mellom den norske og indiske regjeringen og det private selskapet Scatec Solar. Målet med samarbeidet er å utvikle en modell for hvordan fornybar energi kan hjelpe lokalsamfunn ut av fattigdom på en bærekraftig måte.

Alle profesjons- og masterstudenter ved NTNU deltar i løpet av studiet i et tverrfaglig prosjektemne som kalles Eksperter i Team. Her møtes studenter fra ulike studieretninger for å samarbeide om problemstillinger fra arbeids- eller samfunnsliv. Våren 2010 skal 1650 studenter jobbe med 61 ulike prosjekter.

Det er en av disse prosjektgruppene som skal se nærmere på bruk av solcellekraftverk på den indiske landsbygda. Dette skal de gjøre med støtte fra Miljøverndepartementet og miljøkompetansesenteret GRID Arendal.

I prosjektbeskrivelsen oppfordres studentene til å se på flere aspekter ved lokal solkraft. Tekniske, økonomiske og sosiale aspekter er alle viktige: For eksempel utvikling og vedlikehold av tekniske løsninger med solceller, hvordan man kan fange opp lokalbefolkningens behov og den økonomiske siden ved elektrifiseringen. Tilgang til strøm åpner nye muligheter innen utdanning, helse og småskala næringsutvikling, et potensiale som også bør kartlegges.

- Dette er problemstillinger som krever en svært tverrfaglig kompetanse, sier Terje Kronen ved Miljøverndepartementet. - Vi håper derfor at studenter fra hele NTNU vil være representert prosjektet.

Det kommer til å være flest studenter fra tekniske studieretninger i prosjektet, men noen samfunnsvitere er også med. På sikt vurderer Miljøverndepartementet og GRID Arendal å være eksterne samarbeidspartnere for flere tverrfaglige studentprosjekter.

Powered by Labrador CMS