- Vi har undervurdert vektøkningen ved kutt

Du er kanskje redd for å legge på deg hvis du slutter å røyke. Det er du med rette, og det blir kanskje også flere kilo enn du tror.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vektøkningen ved kutt er undervurdert, men skadene ved røyking er mye større enn skadene av kiloene, sier forskerne.

Forskere i Frankrike og Storbritannia har gått gjennom resultatene fra 62 studier om folks vektøkning etter at de slutter å røyke, men spørsmål: Hvor mye har de røyktørrlagte lagt på seg etter ett år?

Svaret er at vi nok har undervurdert vektøkningen litt, ifølge analysen. Noen røykesluttkampanjer har anslått 2,9 kilo ekstra på stumpen som følge av å slukke tobakksrullen, men den nye gjennomgangen tyder på at dette bare stemmer omtrent tre måneder etter kuttet.

Etter ett år, har vekta i gjennomsnitt steget med 4,7 kilo, ifølge den nye studien, som er publisert i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Men det er viktig å understreke at helsefarene ved å fortsette røykingen er mye større enn den ved å legge på seg moderat, som en slik vektøkning er, sier forskerne.

Vi er ulike

Den første måneden la gjennomsnittet på seg 1,1 kilo. Etter to måneder var røykstumperne blitt 2,3 kilo tyngre, og etter ett halvt år veide de i gjennomsnitt 4,2 kilo mer enn før de sluttet å røyke.

Tidligere forskning tyder på at nikotinet demper appetitten, og forskere tror de vet hvorfor.

Men i den nye studien gjorde det liten forskjell for vektøkningen at personene brukte et nikotinsupplement i kuttperioden. Også de som var spesielt bevisst at de ville kunne bli tjukkere la stort sett på seg stort det samme som resten, gjennomsnittlig.

I røykesluttkampanjer har det vært annonsert at man kan vente seg en vektøkning på rundt 2,9 kilo, ifølge forskerne. Men mange må nok forvente mer enn det, ifølge den nye studien.

Røykere som vurderer å ta opp kampen mot avhengigheten er bekymra for nettopp det å bli større i omfang. Det gjelder spesielt kvinner. Forskerne trekker fram at kvinnelige røykere sier de er villige til å godta en 2,3 kilos vektøkning som prisen for et røykfritt liv.

Men det går i det minste an å satse på at man er av de som er så heldige at kiloene holder seg unna til en viss grad. Nok en konklusjon fra den nye samlestudien tyder nemlig at vi er svært forskjellige på dette området.

Noen går ned i vekt

Snitt-vektøkningen ved røykeslutt blir dratt ut i begge ender av folk som av en eller annen grunn går ned i vekt – de utgjør 16 prosent av slutterne som studien dekker.
I den andre enden av skalaen finner vi de som legger på seg 10 kilo på det ene året etter sigarettavskjeden.

Dermed vil ikke gjennomsnittsøkningen som er kommet fram i den nye studien nødvendigvis reflektere hvor mye folk faktisk legger på seg, innvender forskerne selv, i en pressemelding fra British Medical Journal.

Hvorfor det er så stor forskjell på hvordan røykekutt påvirker vekten til folk, er noe det må forskes mer på, mener forskerne.

I BMJ akkompagneres den nye vektøkningsartikkelen av en kommentar, der forskere i Spania og Australia skriver at det finnes forskning som tyder på at vektøkningen ikke trenger å være varig – at de tidligere røykerne ikke legger på seg noe mer enn andre etter et par år.

Referanse:

H. Aubin et.al. Weight gain in smokers after quitting cigarettes: meta-analysis. British Medical Journal, 10.juli 2012.

Powered by Labrador CMS