Fem røykfrie år kutter hjerterisiko

I løpet av fem år har kvinner som stumper røyken, redusert risikoen for å dø av hjertesykdom og slag betraktelig. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

" "

Det er særlig faren for å dø av koronar hjertesykdom (hjerteinfarkt og hjertekrampe) som minker, ifølge en ny studie som er publisert i Journal of the American Medical Association, JAMA.

I løpet av femårsperioden etter røykestopp hadde eks-røykerne nådd 61 prosent av mulig oppnåelig helsegevinst - sett i forhold til slik hjertesykdom og dødelighet.

Tilsvarende hadde de oppnådd 42 prosent av mulig gevinst med hensyn til cerebrovaskulær sykdom, eksempelvis hjerneslag.

Å holde seg røykfri reduserte dessuten risikoen med rundt 20 prosent for å dø av lungekreft i samme periode. Vel og merke var dette sammenlignet med de som fortsatte å røyke. 

Den norske røykedøden

I Norge dør 6 700 kvinner og menn hvert år av røyking, i snitt mister de 11 leveår, ifølge Folkehelseinstituttet.

Rapporten Hvor dødelig er røyking fra instituttet viser at hjerte- og karsykdom er den hyppigste dødsårsaken, ikke lungekreft.

Det kommer neppe som noe sjokk at røykere lever kortere enn både eks-røykete og ikke-røykere. 

Og; de lever kortere jo mer de røyker. Nesten halvparten av storrøykerne, de som damper minst 25 sigaretter daglig, døde før de runder 70 år. 

Enda dystrere for u-landene

Beregninger utført av Verdens helseorganisasjon viser at fremtiden heller ikke ser lys ut i røykeøyemed. I 2030 vil det være 3 millioner årlige dødsfall i de industrialiserte landene som kan tilskrives bruk av tobakk.

Tilsvarende sifre for de fattige landene vil være mer enn det dobbelte, nemlig 7 millioner, påpeker forfatterne av studien.

Stacey A. Kenfield og kolleger ved Harvard School of Public Health, USA, står bak studien, som hadde en oppfølgingsperiode fra 1980 til 2004. Forskerne har undersøkt 104,519 kvinner for å komme frem til resultatene.

Det viste seg blant annet også at rundt 64 prosent av dødsfallene hos røykere og 28 prosent av dødsfallene hos tidligere røykere kunne tilskrives sigarettrøyking.

Referanse: 

Stacey A. Kenfield, et al. Smoking and Smoking Cessation in Relation to Mortality in Women. JAMA. 2008;299(17):2037-2047. 

 

Powered by Labrador CMS