Røykere får mer hodepine

Oslo (NTB): Røykere og personer med astma har oftere hodepine enn andre. Folk med mageplager har også oftere hodepine eller migrene enn andre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en ny doktorgrad som ser på sammenhengen mellom hodepine og andre sykdommer, som mage- og tarmproblemer, luftveisplager, som astma, kronisk bronkitt og høysnue, diabetes og jernmangel, skriver Dagbladet.

Også sammenhengen mellom hodepine og røyking og alkoholbruk er studert. Undersøkelsen viser at det særlig er personer under 40 år som røyker mer enn ti sigaretter daglig, som rapporterer om hodepine.

Tobakksrøyk inneholder flere stoffer, deriblant nikotin, som kan gi hodepine.

- Men en del av forklaringen kan være at nikotin har en viss stressdempende effekt, og at de som har hodepine derfor lettere tyr til røyk. På lang sikt virker derimot røyken motsatt, og gir mer hodepine, sier Anne Hege Aamodt, som står bak doktorgraden ved NTNU i Trondheim.

Studien viser også at dersom du har mageplager, så er det stor sannsynlighet for at du i tillegg sliter med migrene eller annen hodepine. Også personer med astma, høysnue og kronisk bronkitt har hodepine halvannen gang så ofte som personer uten luftveisplager.

- Det kan være snakk om felles sykdomsmekanismer som forandringer i det ubevisste eller autonome nervesystemet, sier Aamodt.

En annen tese er at det dreier seg om bivirkninger av medikamenter.

(NTB)

Powered by Labrador CMS