Skarpere bilder av månespor

NASA bringer oss stadig nærmere landingsfeltene til Apollo-ferdene på månen. Se hvordan astronautenes fotspor går i sikksakk rundt utstyr som står igjen der oppe.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er satellitten Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) som har tatt de hittil skarpeste bildene av landingsstedene til Apollo 12, 14 og 17.

Amerikanske astronauter besøkte månen i perioden 1969 til 1972, på ferdene med Apollo 11, 12, 14, 15, 16 og 17.

Fotspor forsvinner ikke der oppe, siden det ikke finnes atmosfære og vind eller vann på månen. Det etterlatte utstyret får naturlig nok stå i fred.

Høyere oppløsning

LRO har også tidligere tatt bilder av disse historiske områdene på månen.

De nye bildene har høyere oppløsning fordi NASA har justert LROs bane rundt månen, som ikke er helt rund, men ovalformet.

- Uten å endre den gjennomsnittlige høyden, gjorde vi banen mer elliptisk, slik at den laveste delen av banen er på den opplyste siden av månen, forklarer John Keller ved NASAs Goddard Space Flight Center.

Dermed havnet LRO i en enda bedre posisjon for å kikke på sporene. På det nærmeste var LRO bare 21 kilometer over måneoverflaten.

Spor etter månestøvler og kjøretøy er godt synlig på dette bildet av landingsstedet til Apollo 17. Synlig er også landingsmodulen. Måneroveren, som er parkert øst på bildet, ga astronautene Eugene Cernan og Harrison Schmitt mye bevegelsesfrihet. (Foto: NASA/Goddard/ASU)

På bildet av landingsstedet til Apollo 17 kan vi tydelig se hjulsporene etter måneroveren som astronautene kjørte rundt med der oppe.

Disse skiller seg fra fotsporene, fordi de nye bildene gjør det mulig å se de doble hjulsporene som skarpe parallelle linjer på måneoverflaten.

Det var astronautene Alan Shepard og Edgar Mitchell som lagde disse sporene under to spaserturer på månen, ved landingsstedet til Apollo 14, i 1971. Landingsmodulen er også synlig. (Foto: NASA/Goddard/ASU)

Disse sporene ble laget i 1969 av astronautene Pete Conrad og Alan Bean, de tredje og fjerde menneskene som satte beina på månen. Den lyse L-formen er kabler fra den sentrale Apollo Lunar Surface Experiment Package til to av instrumentene. De er så synlige fordi de reflekterer mye lys. De to astronautene dekte hele dette området til fots. I tillegg til alt utstyret bar de også 32 kilo med måneprøver. (Foto: NASA/Goddard/ASU)

Lenke:

NASA: NASA Spacecraft Images Offer Sharper Views of Apollo Landing Sites
 

Powered by Labrador CMS