Kinas første bemannede romfartøy

Kina sendte onsdag opp det første bemannede romfartøy i landets historie. En halv time etter utskytingen meldte romfareren Yang Liwei at alt var normalt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere er det bare USA og Russland som har sendt bemannede romfartøy ut i rommet, og bare minutter etter utskytingen ble den karakterisert som en suksess.

- Utskytingen av Shenzou V, Kinas første bemannede romfartøy, er en suksess, og fartøyet er allerede i bane, sier tjenestemenn ved landets romprogram, ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

Oppskytingen ble dekket av kinesisk TV, som likevel ventet noen minutter til det var klart at oppskytingen var vellykket før den ble vist på landets skjermer.

-Alt vel

Romkapselen Shenzou har astronauten Yang Liwei (38), eller taikonauten som kineserne kaller ham, om bord. Mannen er oberstløytnant og jagerflyger i Folkets frigjøringshær.

34 minutter etter utskytingen rapporterte Yang at alt sto bra til med ham.

- Jeg føler meg vel, og er i normal form. Ser dere igjen i morgen, sa Yang, ifølge Xinhua.

Tre timer etter oppskytingen ble han vist på TV mens han lå på ryggen i den trange kabinen etter å ha spist et måltid bestående av kylling og ris.

Utskytingen fant sted i Gobi-ørkenen, og det ventes at romfartøyet skal gå i bane rundt jorda 14 ganger før det returnerer etter omkring 21 timer. Etter planen foregår landingen torsdag morgen i indre Mongolia.

3 000 skuelystne hadde samlet seg i trygg avstand fra romfartssenteret i ørkenen for å se oppskytingen.

Presidenten til stede

Oppskytingen, som finner sted 42 år etter at den tidligere Sovjetunionen for første gang sendte et menneske ut i rommet, er en milepæl for Kinas romprogram.

Kinas president Hu Jintao så selv utskytingen av den bemannede romkapselen fra romsenteret i Jiuquan.

Før oppskytingen ble Yang vist på fjernsyn da han formelt ba lederne for romfartssenteret om å gi ordren til rakettoppskytingen.

- Kamerater kommandører, jeg har mottatt ordre om å foreta Kinas første bemannede romferd. Forberedelsene er ferdige, og jeg venter på videre instruksjoner, sa Yang.

I tidligere intervjuer har Yang fortalt hvor beæret han følte seg over oppdraget, samtidig som han ba familien om ikke å bekymre seg.

Russisk teknologi

Romfartøyet er basert på teknologien til den russisk Sojuz-kapselen, som først ble benyttet for 36 år siden, men som siden er modernisert, blant annet med sofistikert datateknologi. Kineserne selv insisterer på de har utviklet teknologien selv.

Det var Mao Zedong som lanserte Kinas romprogram i 1958, men landet havnet raskt langt etter Russland og USA i romkappløpet som fulgte. USA ble i 1969 det første landet som sendte en mann til månen.

Kinas president Hu Jintao og hans forgjenger Jiang Zemin pustet nytt liv inn i det kinesiske romprogrammet i 1992, men forberedelsene har vært gjort i dypeste hemmelighet, og har kostet milliarder av dollar.

(NTB)

Powered by Labrador CMS