Europeisk romsonde i bane rundt Månen

Den lille europeiske romsonden SMART-1 går nå i bane rundt Månen. - Europa har nådd Månen, vi er i månebane, sier ESAS vitenskapsdirektør.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er første gang et europeisk romfartøy er i bane rundt Månen. SMART-1 er på størrelse med en vaskemaskin, og veier 367 kilo.

Foruten å teste ny teknologi, skal den undersøke hypotesen om at Månen en gang var en del av Jorda.

Ionemotor

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA sendte romsonden av gårde som den førte romfarten til å teste ny teknologi i programmet Small Missions for Advanced Research Technology (SMART).

Hovedoppgaven til SMART-1 er å teste nye instrumenter og teknikker som er avgjørende for fremtidige ekspedisjoner til andre planeter. Ferden skal demonstrere at Europa har teknologien som skal til for større og mer ambisiøse oppdrag ut i det dype og mystiske verdensrommet.

Romsondens primære fremdriftskilde er for eksempel en ionemotor som drives av elektrisk solenergi heller enn konvensjonelt kjemisk drivstoff. Forskerne sier selv at denne teknologien gjør “science fiction” til “science fact”, og at den vil revolusjonere romfarten ved å sende fartøyene raskere av gårde over større avstander.

Systemet skal være ti ganger så effektivt som de vanlige kjemiske systemene som benyttes til romferder. SMART-1 ble rett og slett bygget for å vise at systemet virker.

Datter av Jorda?

SMART-1 skal også kartlegge de kjemiske elementene på Månens overflate, og undersøke teorien om at Månen ble til ved at en mindre planet kolliderte med Jorda. Selv om det er 30 år siden Apollon besøkte Månen i 1972, er det nemlig mye vi ikke vet om vår nærmeste nabo. Vi kan vente oss nye fine bilder av Månens overflate.

- Vi tror at Månen er datter av Jorda og ble til for 4,5 milliarder år siden da en planet kolliderte med Jorda. Dette sendte noe av Jordas mantel inn i bane, og restene fortettet seg igjen og dannet Månen, sier Dr. Bernard Foing, ESAs sjefsforsker, til BBC.

Akkurat nå befinner romsonden seg i en høyde på rundt 5 000 kilometer over Månens overflate, men det skal sakte komme helt ned til rundt 300 kilometer over overflaten.

Du kan lese mer om SMART-1 i saken Månen neste!.

Lenker:

ESA: SMART-1 overview
ESA: Europe reaches the Moon
BBC: Europe probe arrives at the Moon

Powered by Labrador CMS