Roboter - de nye polfarerne?

Neste generasjon polfarere kommer neppe til å bekymre seg for provianten, og slipper å tenke på trekkhunder. Fremtidens polferder vil nemlig bli gjennomført av roboter, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vitenskapsfolk og ingeniører fra USA redegjorde for denne teorien på en konferanse i Wien onsdag. De fortalte at de har bygd en prototyp av en slik robot og testet den på innlandsisen på Grønland, melder BBC.

Hvis de greier å skaffe penger, vil de bygge en flåte på fem roboter som skal stå ferdige neste år. - Vi ser for oss to hovedtyper av program for polferder med roboter, sier ingeniøren James Lever til BBC.

- Den ene programmuligheten er at roboten stopper underveis og samler inn de dataene som trengs, for eksempel bakterieprøver fra snøen. Den andre går ut på at roboten legger igjen instrumenter som sender signaler til de plukkes opp igjen senere, tilføyer han.

Prototypen som er bygget med penger fra USAs nasjonale vitenskapsfond, er omtrent en kubikkmeter stor. Den veier rundt 60 kilo, men kan ta med seg en nyttelast på rundt 70 kilo, og drives av elektriske motorer som får strøm fra solcellepaneler.

(NTB)

Powered by Labrador CMS