Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi lar oss ikke stoppe av økonomiske nedgangstider, krig, sult, pandemier eller miljøkriser.
Mennesker er nemlig universelt optimistiske, indikerer en undersøkelse fra University of Kansas.
Forventer bedring
Data fra undersøkelsen Gallup World Poll ligger til grunn for funnene. Folk fra over 140 land skal være representative for 95 prosent av verdens befolkning. Tilsammen er mer enn 150 000 voksne personer inkludert i undersøkelsen.
89 prosent av verdens innbyggere forventer at livet deres de neste fem årene vil bli like bra eller bedre enn livet de lever i dag.
Enda tydeligere blir optimismen når folk må se både fremover og tilbake: 95 prosent forventer at livet om fem år er bedre eller like bra enn livet de levde for fem år siden.
- Resultatene gir overbevisende dokumentasjon for at optimisme er et universelt fenomen, sier Matthew Gallagher, som tar doktorgraden i psykologi ved University of Kansas, og har ledet arbeidet med studien.
- Norge er veldig optimistisk
Optimismen er størst i Irland, Brasil, Danmark og New Zealand. Den er lavest i Zimbabwe, Egypt, Haiti og Bulgaria.
- Norge er et veldig optimistisk land. Middelnivået for optimisme på 10-poengsskalaen var 7,94, og Norge ble nummer 13 på rangeringen, sier Gallagher til forskning.no.
- De skandinaviske landene var alle veldig optimistiske. Sverige, Danmark og Finland var også blant de topp 20 landene når det kom til gjennomsnittlig optimismenivå.
USA ligger på 10. plass på lista over optimistiske land.
Håndtere usikerhet og engstelighet
Faktorer som alder og husholdningens inntekt synes bare å ha en moderat effekt på det individuelle optimismenivået.
- Vi tror en forklaring på den universelle optimismen er at mennesker utviklet optimistiske tendenser som en måte å håndtere den usikkerheten og engsteligheten vi ofte står overfor, sier Gallagher.
Han forklarer at forskjellene mellom land sannsynligvis reflekterer økonomiske faktorer til en viss grad, men at undersøkelsen viser at det finnes fattige land hvor optimismen er veldig høy, og rike land som ikke ser så lyst på det.
Forskerne presenterte resultatene på det årlige møtet i Association for Psychological Science i San Fransisco 24. mai.