Om du er optimist eller pessimist, avslappet eller hyperaktiv, kan ha en forklaring i når på året du er født. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Humør kan påvirkes av når på året du er født

Er du født på vinteren blir du mindre irritert enn de som er født på andre tider av året, ifølge forskere.

Har du maur i rumpa og problemer med å sitte stille? Eller er humøret ditt så svingende at det er vanskelig å forutsi hva slags sinnsstemning du vil ha i om fem minutter?

Når på året du er født har tradisjonelt blitt satt i sammenheng med visse personlighetstrekk. Astrologer har studert dette fenomenet og prøvd å finne en sammenheng. 

Nå mener en gruppe forskere fra Budapest og Ungarn at de har funnet en forklaring på hvorfor vi har så ulikt temperament.

Ifølge forskerne har sesongen man er født i mye å si for personligheten.

Humørsyke sommerbarn

De nye resultatene ble nylig presentert på European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) Congress i Berlin.

I studien undersøkte forskerne 366 personer og så på sammenhengen mellom når på året de ble født og hva slags personlighet de hadde.

Forskerne fant ut at mennesker som er preget av raske og hyppige humørsvingninger, som oftest er født på sommeren.

Personer som er født på våren har større tendens til å være overdrevent positive, sammenlignet med de som er født på sommeren, skriver forskerne.

De fant også at de som er født på vinteren, er mye mindre utsatt for irritasjon, enn de som er født på andre tider av året.

I tillegg fant de ut at høstbarna har en lavere tendens til å være deprimerte, sammenliknet med de som er født på vinteren.

– Sesongen man er født i påvirker humøret og atferden. Den kan også påvirke utvikling av psykiske lidelser. Nå vet vi at temperamentet ikke bare skyldes miljømessige og genetiske faktorer, men også sesongen man er født i, sier professor Eduard Vieta, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Innvendinger

Leif Edward Ottesen Kennair er professor i personlighetspsykologi ved NTNU.

– Jeg har sett en rekke tidligere forsøk på å finne sammenhenger mellom personlighet og lignende fenomener til fødselstidspunkt. Dette er den første studien jeg har sett som finner en slik sammenheng, sier han.

Kennair mener at forskerne fra Budapest og Ungarn muligens har funnet sammenhenger som ikke lar seg bli gjentatt, fordi de har studert gruppeforskjeller mellom enkelte årstider. Det er heller ikke slik at årstidene er like i alle områder. 

– 366 studenter er dessuten ikke noe stort antall, sier han. 

Referanse:

I. Gonda, Xenia: Birth season affects your mood in later life, Media Release: European College of Neuropsychopharmacology, Oktober 2014. (sammendrag). 

Powered by Labrador CMS