null (Illutrasjonsfoto: Ollyy / Shutterstock / NTB scanpix)

Er du ansiktsblind?

Ansiktsblinde klarer ikke å gjenkjenne ansikter, selv ikke en kjæreste eller sitt eget barn. Hvis det lyder kjent, kan du teste om du er blant de to prosentene som har lidelsen.

En mor som ikke kan kjenne igjen sin egen sønn. Eller en brudgom som ikke kan kjenne igjen sin utkårede.

Det kan høres ut som de er følelsesmessig avstumpede. Men det kan snarere skyldes ansiktsblindhet, som også kalles prosopagnosia.

Noen rammes av dette etter en hjerneskade, men for noen er det medfødt. Det forteller Randi Starrfelt, som er professor ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet i Danmark.

– Ansiktsblinde må ha egne huskeregler for å gjenkjenne andre mennesker. Det kan være å fokusere på føflekker eller hår. Men de får store problemer hvis folk for eksempel skifter frisyre. Eller hvis de møter dem utenfor kontekst. De kan kanskje gjenkjenne en bestemt onkel i et familieselskap, men ikke på gata, forteller hun.       

Årsaken er ukjent

Studier viser ifølge Starrfelt at mellom to og 2,5 prosent av befolkningen lider av ansiktsblindhet.

– Det er jo et barn i annenhver klasse. Derfor er det viktig å sette fokus på lidelsen. Men også å forstå hva den skyldes, sier hun.

Årsaken til ansiktsblindhet er ikke fastslått.

– Vi vet at det finnes koblinger mellom syn og hukommelse. Og det ser ut til at noen områder i hjernen tar seg av ansikter. Så den beste hypotesen er en manglende kobling mellom ansiktssentrene og hukommelse. Men vi vet ikke, sier Starrfelt.

Ansiktsblinde kan nemlig godt observere et ansikt og beskrive karaktertrekkene, utdyper hun. Det er når de skal huske ansiktet at det glipper.

Det ser også ut til at de observerer et ansikt på en annen måte.

– De fleste av oss ser sentralt i ansiktet, på øyne, munn og så videre. De ansiktsblinde fokuserer mer på hår og ører. Men vi vet ikke om det er årsaken eller effekten, sier Starrfelt.       

Test deg selv

Kan du nikke gjenkjennende til disse beskrivelsene? Eller har du bare blitt nysgjerrig på din egen evne til å gjenkjenne ansikter? Cambridge University har laget en test som kartlegger om du hører til gruppen av ansiktsblinde.

Et resultat på 60 prosent eller mindre indikerer at du kanskje lider av ansiktsblindhet. Ifølge Randi Starrfelt finnes det måter å styrke ansiktsgjenkjenningen på:

– Vær bevisst på de strategiene du bruker når du forsøker å huske personer. Og styrk dem. For mange vil det også hjelpe å være åpen om ansiktsblindheten sin og fortelle folk at de ikke må ta det personlig hvis du ikke kjenner dem igjen, sier hun.

Du kan ta testen via denne lenken.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS