Derfor er førsteinntrykket så viktig

Har du først gitt et dårlig inntrykk, forventer andre at det er slik du er som person.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Video: Ted-Ed

Førsteinntrykket kan være helt avgjørende for hva andre forventer av oppførselen din.

Ut fra førsteinntrykket prøver vi å forutsi hvordan et annet menneske vil oppføre seg i framtidige situasjoner.

Vi er vant til en bestemt atferd fra mennesker omkring oss og biter derfor mer merke i oppførsel som ikke ligger innenfor normene. Dårlig oppførsel ved ett tilfelle gjør at folk antar det vil skje igjen.

Var du han som la seg etter jentene den første kvelden? Eller var du den hysteriske kvinnen som kastet drinken din i ansiktet på sidemannen?

Da kan det ta tid før de andre får øye på de kvalitetene du ellers besitter.

Atferdsforskerne har nemlig kommet fram til at det første bildet vi danner oss av et annet menneske, er det mest avgjørende og det mest varige – og vi legger særlig merke til umoralsk atferd.

Hjernen skaper statistiske sammenhenger

Det er imidlertid ikke bare dårlig oppførsel vi legger merke til.

Vi legger merke til alle slags spektakulære prestasjoner eller underlige måter å oppføre seg på – og det gjelder både positive og negative inntrykk. Rett og slett fordi de avviker markant fra det vi er vant til å se.

MRI-skanninger av hjernen viser at nye opplysninger om et annet menneske blir behandlet i to deler av hjernen: ventrolateral prefrontal corteks og superior temporal sulcus.

Disse delene registrerer hvor ofte begivenheter eller atferd inntreffer – altså en slags statistisk sammenheng. Faller andre menneskers atferd utenfor statistikken, legger vi virkelig merke til den, og det inntrykket blir vanskelig å endre på senere.

_________________

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS