Homofile homohatere

Hvorfor nærer enkelte mennesker et hat til homofile og lesbiske? I noen tilfeller fordi de selv har en lignende legning, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.com)

I november 2006 var katastrofen et faktum for den amerikanske evangelisten og homomotstanderen Ted Haggard, også kjent som Pastor Ted.

Predikanten hadde selv hatt sex med en mann. Massøren Mike Jones hevdet at Haggard i en periode på tre år hadde betalt for seksuelle tjenester. Selv om pastoren først nektet, innrømmet han i ettertid langt på vei forholdet.

Historien er slett ikke unik. Blant profilerte homomotstandere som i hemmelighet har vært tiltrukket av menn, finner vi også de konservative amerikanske politikerne George Rekers, Roy Ashburn, James E. West og Richard Curtis.

Og nå ser det altså ut til at ny forskning kan gi en mulig forklaring på disse merkelige tilfellene.

Mennesker med en undertrykt tiltrekning mot samme kjønn har en større tendens til homofobi, konkluderer britiske og amerikanske forskere, ifølge en pressemelding fra University of Rochester.

Strenge foreldre

Det nye funnet støtter teorien om at nettopp en egen homofil legning kan gi opphav til redsel, angst og aversjon mot andre som tiltrekkes av samme kjønn.

- Individer som definerer seg som heterofile, men som i psykologiske tester viser en sterk tiltrekning mot samme kjønn, kan trues av homofile og lesbiske fordi homoseksuelle minner dem om lignende tendenser i dem selv, sier Netta Weinstein fra University of Essex.

Det ser imidlertid ut til at oppveksten spiller en nøkkelrolle i denne mekanismen. Homomotstanderne som selv følte en ubevisst tiltrekning mot samme kjønn, kom typisk fra familier med autoritære foreldre som ikke anerkjente homofili.

(Foto: www.colourbox.com)

Dermed får vi kanskje et glimt av den personlige dynamikken som ligger bak noe av hatet og aggresjonen mot homofile, mener forskerne.

- I mange tilfeller er dette mennesker som er i krig med seg selv og de vender denne indre konflikten utover, sier Richard Ryan fra University of Rochester i pressemeldinga.

Forskerne minner likevel om at forskningen har sine begrensninger. Den er for eksempel gjort på studenter.

Dermed er det for eksempel ikke sikkert at de samme konklusjonene vil gjelde for ungdommer som fortsatt bor hjemme, eller for godt voksne som har hatt mer tid til å bearbeide barndommen.

Studenter

Forskerne gjorde flere ulike eksperimenter for å undersøke oppdragelse, holdninger og legninger. I hvert av forsøkene deltok rundt 160 studenter.

Bevisste legninger og meninger om homofili ble vurdert ved hjelp av spørreskjemaer. Det samme gjaldt kartlegging av forholdet til foreldrene.

Ubevisste eller skjulte følelser og holdninger er imidlertid en smule vanskeligere å avdekke. Det finnes likevel metoder som kan avsløre slike trekk.

Kiss eller kick?

For å kartlegge ubevisst eller skjult homofobi ba forskerne deltagerne om å oppgi de tre første ordene de kom på for å fylle inn de manglende bokstavene i for eksempel ”k i _ _”. Svarene kan være kiss, kill, kick, kind og så videre.

Etter hvert begynte forskerne å vise 35 millisekunder lange glimt av ordet ”gay” før hver nye ordoppgave. Slike blink er for korte til at vi leser dem bevisst, men hjernen oppfatter likevel hva som står.

Forskerne målte om svarene begynte å inneholde flere aggressive ord etter at glimtet ble inkludert.

Skjult legning

På lignende måte ble ubevisst eller skjult tiltrekning målt. Her fikk deltagerne presentert ord som beskrev homofili og heterofili og bilder av homofile og heterofile par. Oppgaven var å sortere dem i kategoriene homo og hetero.

Før hver oppgave fikk studentene imidlertid se et lynglimt av ordene ”meg” eller ”andre”. Så målte forskerne tida deltagerne brukte på oppgaven. Den sier nemlig noe om deltagernes underliggende følelser.

En kortere reaksjonstid i kombinasjonen ”meg” og ord eller bilder i homo-kategorien, og en lengre reaksjonstid i kombinasjonen ”meg” og hetero, indikerte homofil tiltrekning.

I et annet eksperiment observerte forskerne studenter som bladde fritt i bilder av både menn og damer.

Forskjeller forbundet med homofobi

Resultatene fra alle forsøkene viste at deltagere med foreldre som støttet og aksepterte barna sine, var mer i kontakt med sine indre følelser.

Personene med størst forskjell mellom indre attraksjon og uttalt legning fantes derimot blant studenter som hadde vokst opp i autoritære hjem.

(Foto: www.colourbox.com)

Og slike store forskjeller så ut til å henge sammen med homofobi.

Deltagere som oppga at de var mer heteroseksuelle enn testene viste, hadde en større tendens til å ha motforestillinger mot homofile.

- I kontrollerende og homofobe hjem kan det å slutte seg til en seksuell minoritet være skrekkingytende, sier Weinstein.

- Disse individene risikerer å miste foreldrenes kjærlighet og anerkjennelse hvis de innrømmer dragning mot samme kjønn, så mange mennesker fornekter eller fortrenger den delen av seg selv.

Kollega Ryan har dessuten en lekse til alle mennesker som nærer hat mot en annen gruppe.

- Spør deg selv: Hvorfor?

- Disse intense følelsene bør være en spore til selvrefleksjon.

Referanse:

N. Weinstein, W.S. Ryan, C. R. DeHaan, A. K. Przybylski, N. Legate, R. M. Ryan, Parental autonomy support and discrepancies between implicit and explicit sexual identities: Dynamics of self-acceptance and defense, Journal of Personality and Social Psychology, vol 102(4), april 2012, s 815-832.

Powered by Labrador CMS