Årsaker til yrkessjåfør-ulykker

Uoppmerksomhet og risikotaking med fullt overlegg utgjør hovedårsakene til trafikkulykker blant yrkessjåfører, antyder ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

' '
" "

Dessuten viste det seg at spenningssøking, samt det å få utløp for følelser, er de viktigste årsakene til forseelser og brudd på veitrafikkloven som sjåførene selv rapporterer om.

443 sjåfører, deriblant innen tungtransport og budbransjen, deltok i forskningsarbeidet. Først ble semistrukturerte intervjuer med 17 sjåfører gjennomført.

Med basis i disse intervjuene, laget man et spørreskjema som 426 sjåfører svarte på.

- Fokus på hovedgruppene

- Resultater av tidligere forskning har hatt begrenset anvendelse innen den kommersielle transportsektoren i Storbritannia, fordi utvalget enten har vært rekruttert fra studentgrupper, svært avgrensede sjåførtyper eller at testene har foregått i virtuelle miljøer.

- Nå har vi fokusert på hovedgruppene av yrkessjåfører, og forskjellene mellom dem, sier helseforsker Gabrielle Jerzembek ved Swansea University, Wales, i et presseskriv fra universitetet.

Jerzembek presenterte forskningen på den årlige konferansen til British Psychological i Dublin tidligere i år.

Det gjorde hun sammen med lege Gerhard Manogg i firmaet Imagitech Ltd, som har utviklet et riskovurderingsverktøy for sjåfører, samt et eget treningsprogram som skal skjerpe oppmerksomheten.

Powered by Labrador CMS