Annonse

Professor mener statlig datarot kan være lovstridig

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Datarot gjør at 500 studenter står uten studieplass til høsten. Samordna opptak brøt loven da de ikke varslet om feilen, mener jussprofessor.

Flere søkere har i sommer ikke fått studieplass gjennom den statlige opptakssentralen Samordna opptak fordi det har vært feil i den elektroniske registreringen av enkelte vitnemål. Dette har skjedd selv om karakterene deres er gode nok.

Søkerne har ikke blitt underrettet direkte om feilen, noe som kan være et lovbrudd, skriver Bergens Tidende.

Jan Fridthjof Bernt, professor i forvaltningsrett, viser til at det i forvaltningsloven står at forvaltningsorganer har alminnelig veiledningsplikt.

– Etter min mening må det bety at man må sende særskilt varsel til alle søkere som mangler nødvendig dokumentasjon, og gi dem en frist til å fremskaffe denne, sier Bernt.

Geir Andersen, avdelingsleder i Samordna opptak, avviser at de bryter noen lov.

– Alle søkere kan selv sjekke Nasjonal vitnemåldatabase (NVB) for å se om de har vitnemål der eller ikke. Utgangspunktet vårt er også at søkere må sende inn vitnemål på papir med mindre de får beskjed om at det foreligger elektronisk, sier Andersen.

Han utelukker likevel ikke at de bør se på rutinene og understreker at søkere kan få prøvet saken sin på nytt gjennom Samordna opptaks klagenemnd. (©NTB)

Powered by Labrador CMS