Annonse

Pris ikke avgjørende innsats mot fedme

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyere pris på usunne matvarer hjelper ikke nødvendigvis dem som mest trenger å spise sunnere.

Fedme er et økende problem verden over, også i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet veier en norsk 40-åring fem kilo mer i dag enn en 40-åring gjorde rundt 1985. Våre mindre sunne matvaner har blant annet ført til økt risiko for diabetes 2, mer hjerte- og karsykdommer samt utvikling av visse typer kreft.

Gode kostvaner har vært på den politiske agendaen siden begynnelsen av 2000-tallet. Regjeringens handlingsplan Oppskrift for et sunnere kosthold fremmer en rekke forslag som skal forebygge sykdom og gi oss bedre helse.

Momskutt på sunne matvarer og momsøkninger på mindre sunne matvarer er en måte å påvirke kostholdet. Nå har forskere ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) undersøkt hvordan prisendringer faktisk har påvirket matforbruket over tid. Vil vi kjøpe sunnere mat dersom usunn mat er dyrere og sunn mat er billigere?

Ny epidemi
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er fedme et av verdens viktigste helseproblemer. Rundt fem prosent av helsekostnadene i industrialiserte land kan knyttes til fedmerelaterte problemer.

Fedme har også blitt et økende problem i utviklingsland. Norske estimater viser at kostnadene som følge av fedme utgjør inntil en prosent av BNP.

Les hele saken på Forskningsrådets nettsider

 

Powered by Labrador CMS