Annonse

Politikk for likestilling, også i forskningssektoren?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges nye likestillingsutredning adresserer i liten grad problemet med lav kvinneandel i akademiske toppstillinger, men har solide likestillingspolitiske analyser og noen radikale forslag å by på.

Den mest omfattende utredningen av norsk likestillingspolitikk til dags dato ble lagt frem for norsk offentlighet for litt over en måned siden, den 25. september. NOU 2012:15 Politikk for likestilling, tar ikke grundig for seg universitets- og forskningssektoren, sier Agnete Vabø, forskningsleder ved NIFU.

– Den går i liten grad inn i problematikken rundt lav kvinneandel blant professorene, sier Vabø.

Sammen med forvaltning, politikk og kultur, er forskning og høyere utdanning ”de minst mannsdominerte maktfeltene i denne undersøkelsen. Her varierer mannsandelene mellom 59 og 65 prosent”, heter det i delkapittel 8.4 om norske topposisjoner. Når man sammenligner dagens tall med makt- og demokratiutredningens eliteundersøkelse fra 2001, er det nemlig her man ser den mest positive utviklingen i retning større kjønnsbalanse.

Med en liten fotnote: Tallene for forskning og høyere utdanning i eliteundersøkelsen dekker bare administrative lederposisjoner, ikke de akademiske topposisjonene. Dette kan gi et skeivt bilde av faktiske forhold.

Powered by Labrador CMS