Ser du hvilken av disse to som er lengst? (Illustrasjon: Science Photo Library, NTB scanpix)
Ser du hvilken av disse to som er lengst? (Illustrasjon: Science Photo Library, NTB scanpix)

Podcast: Hvilken linje er lengst og hva vet vi egentlig om folk?

De aller fleste samfunnsvitenskapelige eksperimenter er gjort på hvite, utdannede folk fra rike, demokratiske land. Det er de samme menneskene som har problemer med å se hvilken av de to horisontale linjene som er lengst.

Politikk og Røvere

Lars Erik Berntzen og Jonas Bergan Dræge er doktorgradstipendiater ved Fakultet for sosiologi og statsvitenskap på det Europeiske universitetsinstitutt i Firenze. Hver uke lager de podcasten Politikk og Røvere. Du finner alle sendingene her. Podcasten finnes også på FacebookSoundcloud og iTunes

Ser du hvilken av linjene på bildet over som er lengst?

Sannsynligvis har du sett denne Müller-Lyer-illusjonen før, og blitt lurt. For dette er en felle alle mennesker faller i, eller hva?

Feil. Om du går i denne fella, er du sannsynligvis det forskerne kaller WEIRD: vestlig, utdannet, og fra et industrialisert, rikt, og demokratisk land. Faktisk blir 96 prosent av alle psykologiske eksperiment gjort på denne gruppen mennesker, som utgjør kun 12 prosent av verdens totale befolkning.

Hør på denne ukens Politikk og Røvere for å vite hvorfor det er sånn, og hva konsekvensene er av denne skjevheten.

Programledere i podcasten Politikk og Røvere er Lars Erik Berntzen og Jonas Bergan Dræge, som er doktorgradstipendiater ved det Europeiske universitetsinstitutt i Firenze.

Her finner du podcasten på iTunes.

Powered by Labrador CMS