Kinas nettsensur-program er godt kjent, og det mistenkes at flere tusen politimenn jobber i programmet som kalles The Great Firewall. Bildet er tatt i en kinesisk internettkafé. (Foto: Afp, NTB scanpix)

Podcast: Nettets skyggesider: overvåkning, sensur og manipulasjon

Visste du at Facebook har gjennomført et sosialt eksperiment for å påvirke folk sitt humør, og brukt brukerene som forsøkskaniner? Og hva er det egentlig regjeringen i Kina sensurerer på nettet? En ny studie med banebrytende metode har gitt oss svaret.

I denne episoden tar vi opp tråden fra forrige episode om «Big Data», men nå vi tar for oss baksiden av medaljen i den digitale tidsalderen. Takket være rasende teknologisk utvikling kan man samle inn informasjon om tilnærmet alt, også våre liv på nett. Dette åpner opp for at etterettningstjenester, land og store bedrifter kan bedrive overvåkning, manipulasjon og sensur. Hva er det vi vet om denne aktiviteten i dag?

Programledere er Lars Erik Berntzen og Jonas Bergan Dræge, som er doktorgradstipendiater ved det Europeiske universitetsinstitutt i Firenze.

Her finner du podcasten på iTunes.

Powered by Labrador CMS