Grusregn fra steinsky

På eksoplaneten COROT-7b regner det mineraler fra steinskyer, mener amerikanske astronomer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Overflaten på fjellplaneten COROT-7b blir uhyre varm fordi den bare er 2,5 millioner kilometer fra stjernen sin. Fjellet fordamper og regner ned som småstein. (Illustrasjon: ESO/L. Calcada)

Når man blir skikkelig lei av høstens vind og regn, kan man alltids glede seg over at været er mye verre på andre planeter.

500 lysår fra jorden finnes en planet som kretser så tett på solen sin at overflaten blir uhyre varm. Faktisk så varm at overflaten fordamper. Men den kondenserer til skyer i planetens atmosfære, og så regner det små steinbiter.

Det har Laura Schaefer og Bruce Fegley fra Washington University i St. Louis i USA funnet ut ved å simulere planetens atmosfære i en datamaskin. Resultatet ble nylig offentliggjort i tidsskriftet The Astrophysical Journal.

– Atmosfæren til eksoplaneten er damp som stiger opp fra lavasjøer eller lavahav, som består av varme, smeltede silikater, sier Fegley i en pressemelding.

Steinskyer

Den fjerne planeten er nesten dobbelt så stor som jorden og har en masse som er fem ganger så stor. Den kretser ganske tett rundt en oransje dvergstjerne i stjernebildet Enhjørningen.

Astronomene har regnet ut at planetens tetthet er den samme som jordens. Det må bety at den består av silikatmineraler, akkurat som jordskorpen.

Den siden av COROT-7b som vender mot stjernen, er omkring 2300 grader. Det er nok til at fjell fordamper og stiger til værs.

– Når man kommer høyere opp i atmosfæren, blir det kjøligere, og på et punkt kondenserer steingassen, akkurat som vanndamp i atmosfæren her på joren, forklarer Fegley.

– I stedet for å ha en sky av vanndamp, der det regner vanndråper, får man en steinsky som gir et regn av småstein.

Forskerne fant også ut det kan være forskjell på de småsteinene som regner ned på planetens overflate. Det er nemlig forskjellige mineraler som kondenserer i forskjellige høyder. Så noen ganger kan det for eksempel være enstatitt, og andre ganger kan det være spinell eller wollastonitt.

Hvis man drømmer om å besøke COROT-7b, kan altså en solid paraply anbefales.

Referanse og lenker

Chemistry of Silicate Atmospheres of Evaporating Super-Earths. ApJ 703 L113-L117  

Powered by Labrador CMS