James Webb har tatt en kikk på solsystemets største planet.

Nye bilder fra James Webb-teleskopet: Jupiter med måner, stormer og nordlys

– Vi har aldri sett Jupiter slik, sier astronom.

De første bildene fra romteleskopet James Webb ble sluppet i juli. Det nye romteleskopet har trolig allerede stirret dypere inn i universet enn noen har gjort før. Men Webb har også tatt en titt i det nærmeste nabolaget.

I en oppdatering viser NASA fram to nye, detaljerte bilder av Jupiter tatt med romteleskopet 27. juli.

– Vi hadde egentlig ikke forventet at det skulle bli så bra, for å være ærlig, sier astronom og professor emerita Imke de Pater, som var med å lede observasjonene av Jupiter.

– Det er virkelig bemerkelsesverdig at vi kan se detaljer på Jupiter sammen med dens ringer, bitte små satellitter og til og med galakser i ett bilde, sier de Pater i meldingen fra NASA.

Et fargelagt bilde av Jupiter sett med James Webb.

Oversatt til farger

Bildene er tatt med Webbs Near-Infrared Camera (NIRCam), som er spesialisert for å fange opp infrarødt lys. Det menneskelige øyet kan ikke se infrarødt lys. Bildet er derfor oversatt til det visuelle spektrumet.

De lengre bølgelengdene ser rødere ut, og de kortere ser blåaktig ut.

I det første bildet, som er sammensatt av flere, ser vi bare Jupiter. Her er nord- og sørlys over Jupiters polområder tydelig. De er farget rødlig.

Grønt og gult viser dis som svirrer rundt polene. I bildet ser vi også Jupiters vrimlende skylag. Blått viser det dypere hovedskylaget. Det er ispedd små lyse ovaler som er stormsystemer.

Mørkere belter er regioner med mindre skydekke, ifølge en pressemelding fra University of California, Berkeley.

Den store røde flekken. Her i hvitt.

Indikerer høyde

Den store røde flekken er synlig. Det er virvelstorm som har rast i Jupiters skylag i flere hundre år.

På det nye bildet ser den hvit ut og det gjør også flere andre av skyene. Det er fordi de reflekterer mye sollys, forklarer NASA.

– Lysstyrken her indikerer stor høyde – så den store røde flekken har dis i stor høyde, det samme har ekvatorialregionen, sier planetastronom Heidi Hammel, tverrfaglig forsker i James Webb-prosjektet.

Jupiter, måner og ringer.

Måner og ringer

I det andre bildet, som er mer zoomet ut, ser vi Jupiter som en skinnende kule i mørket. Nord- og sørlys stråler ut fra polene.

Her er to av Jupiters små måner synlig: Amalthea og Adrastea. De er omtrent 200 og 20 kilometer store i diameter.

Jupiter har veldig svake ringer, ifølge Royal Museums Greenwich. Disse kan også skimtes på bildet.

Noen galakser har trolig sneket seg med på bildet og vises som utydelige flekker i den nedre delen av bakgrunnen.

Bildene er prosessert i samarbeid med folkeforsker Judy Schmidt. Hun har ikke formell utdannelse i astronomi men har jobbet med rådata fra store teleskoper på fritiden.

Samme bildet med forklaringer på engelsk.

– Nytt perspektiv

Ifølge de Pater kan bilder tatt med James Webb brukes i forskning på Jupiter.

– Selv om vi har sett mange av disse egenskapene på Jupiter før, gir James Webb romteleskopets infrarøde bølgelengder oss et nytt perspektiv, sier de Pater i en artikkel fra University of California, Berkeley.

– James Webb-teleskopets kombinasjon av bilder og spektre med nær- og mellominfrarøde bølgelengder vil tillate oss å studere samspillet mellom dynamikk, kjemi og temperaturstruktur i og over den store røde flekken og polarlys-områdene.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS