Bobletåken vant

De ti beste norske astronomibildene er nå kåret. Vinneren ble et motiv av Bobletåken. Se bildene her.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Astronomiåret 2009

For 400 år siden, i 1609, rettet Galileo Galilei som første menneske et teleskop opp mot himmelen og så med egne øyne at Jorda bare var en av mange planeter og ikke sentrum av universet.

Hans mange oppdagelser ble feiret gjennom 2009, som var utnevnt av UNESCO og FN som Det internasjonale astronomiåret.

I forbindelse med dette har forskning.no invitert norske astronomer og formidlere til å levere saker om temaet.

Astronomiårets hjemmeside

En av Astronomiåret 2009 i Norge sine konkurransers henvendte seg til fotointeresserte nordmenn. De ti beste norske astronomibildene er nå kåret, og flere av blinkskuddene er av internasjonalt kaliber.

Den astronomiske fotokonkurransen henvendte seg til amatører så vel som de mer erfarne. Motivet måtte selvsagt være et eller annet astronomiobjekt som befinner seg på himmelen: Sola, Månen, planeter, kometer, meteorer, stjernehimmelen, stjernetåker, galakser og så videre, samt nordlys og astronomiske fenomener.

Her er vinnerbildene:

[gallery:1]

For å appellere til så mange som mulig, gjorde vi det klart i utlysningen at det ikke var nødvendig å bruke teleskop for å delta. Blant de 59 innsendte bidragene gikk ulike bilder av Månen og vidvinkelbilder av stjernehimmelen mye igjen.

Det var ikke spesielt uventet, for Månen er et av de mest takknemlige himmelobjektene å avbilde, hovedsakelig fordi den lyser så sterkt og er forholdsvis stor. Og stjernehimmelen – gjerne med en fin, jordisk forgrunn – er overraskende enkel å fange med et vanlig speilreflekskamera og et stødig stativ.

Selv om mange av bidragene ikke kunne måle seg med de aller beste, var det gledelig å se at fotografer med liten eller ingen erfaring når det gjelder astrofotografering, hadde tatt utfordringen og rettet kameraet opp mot himmelen.

Kåringen

Bildene ble vurdert av tre erfarne astrofotografer: Carsten A. Arnholm, Øivind Tangen og Arne Danielsen. Juryen fikk i oppgave å plukke ut tre hovedvinnere, pluss syv andre som skulle få hederlig omtale.

Juryen noterte at fotografene hadde benyttet seg av en rekke ulike teknikker. Flere av bildene var slående kunstverk, mens enkelte kanskje lå litt på siden av temaet astronomi.

Juryen hadde gjerne sett flere “rene” astronomibilder. Hva det tekniske angår, spente bidragene over et vidt spektrum, fra de helt eminente til begynnerbilder. De tre øverste plasseringene skilte seg ut poengmessig, og det var dessuten meget jevnt blant disse.

Mer informasjon:

Konkurransereglene

Astronomiåret 2009: Kåring Av årets astronomibilde

Powered by Labrador CMS