Tore Bjørgo, lederen for det nye senteret, sier at Norge og Europa står overfor alvorlige utfordringer med høyreekstremistisk vold. Bildet er fra fotballbråk under en kamp mellom Spartak Moskva og Shinnik Yaroslavl i Moskva i 2013. (Foto: Vladimir Kutin, Reuters)

Nytt fra akademia: Etablerer senter for forskning på høyreekstremisme

Forsknigsrådet bevilger 50 millioner kroner til et nytt senter som skal forske på høyreekstremisme. 

Tore Bjørgo blir leder for det nye senteret.

Nestleder blir universitetslektor i statsvitenskap ved UiO, Anders Ravik Jupskås. Senteret vil være et samarbeid med Politihøgskolen, NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt), Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), PRIO (Fredsforskningssenteret og HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter).

– Vi er glade for å ha fått muligheten til å få starte opp Senter for forskning på høyreekstremisme. Det er mye kompetanse på dette feltet, som vi gleder oss til å dra veksel på, sier Bjørgo.

Han understreker at Norge og Europa står overfor alvorlige utfordringer med høyreekstremistisk vold, samtidig som vi er midt oppe i en situasjon som påkaller frykt og krise.

– Flyktningstrømmen har ført til hatkriminalitet, vold og påsatte branner på asylmottak, i Sverige, men også i Norge. I tillegg har vi terroren, som for en drøy uke siden rammet Paris igjen. Det dreide seg om jihadistisk terror, men vi regner med at terroren også vil føre til mer høyreekstrem vold, sier Bjørgo.

Han understreker at Norge fra før av har sterke forskningsmiljøer på jihadisme, mens vi de siste 10 til 15 årene ikke har hatt tilsvarende forskningsmiljøer på høyreekstremisme.

Les hele saken på nettsidene til Universitetet i Oslo. 

Powered by Labrador CMS