Annonse

Svart lindebukk i Norge

Forskere har bekreftet at Norge har en billeart som ikke er funnet verken i Sverige eller Finland.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Billen Svart lindebukk finnes i Norge likevel. (Foto: Karsten Sund, Naturhistorisk Museum)

I en studie gjennomført av Torstein Kvamme ved Norsk institutt for skog og landskap og Henrik Wallin ved Skogforsk i Uppsala, fant de ut at svart lindebukk fremdeles finnes i Norge.

Svart lindebukk var tidligere regnet som norsk, basert på svært gammelt materiale. Studien viste imidlertid at alle disse eksemplarene var feilbestemt og i realiteten tilhører søsterarten blå løvtrebukk (Stenostola dubia).

Blå løvtrebukk er lokalt vanlig og er kjent nordover langs kysten nesten til Trondheim. Med materiale først funnet ved Kristiansand ble det klart at vi allikevel har svart lindebukk hos oss.

Art med forviklinger

I Norge er svart lindebukk hittil funnet på fire lokaliteter i Aust- og Vest-Agder. Larvene lever i døde greiner og tynne stammer av lind og forpuppes i barken om våren.

Den er varmekjær og forskerne tror det er klimaet som begrenser arten i Norge, ikke tilgangen på ynglemateriale. Tall fra Landsskogtakseringen viser at mengden lindetrær har økt mye de siste årene.

Svart lindebukk er oppført som truet (vu) på den norske rødlista. Men, siden det har vært så mange forviklinger omkring arten, ville det være riktigere å sette arten i kategorien datamangel (DD). Forskerne har ikke noen idé hvorvidt populasjonen øker eller minker.

-Ikke før vi får bedre kunnskap om artens utbredelse og forekomst vet vi om arten bør strykes fra rødlista eller kanskje plasseres i en tyngre truethetskategori. Kanskje finnes arten i fjordstrøkene på Vestlandet, sier en håpefull Kvamme ved Norsk institutt for skog og landskap

Referanse:

Torstein Kvamme og Henrik Wallin, The genus Stenostola Dejean, 1835 (Coleoptera, Cerambycidae) in Norway, with a review of the biology and the distribution in Fennoscandia, Norwegian Journal of Entomology, juni 2011

Powered by Labrador CMS