50-årsjubileum for første tv-satellitt

I disse dager er det 50 år siden den første satellitten som overførte tv –sendinger over Atlanteren ble skutt opp. Telstar 1 viste fremtidens telekommunikasjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Telstar 1, den første satellitten som overførte tv-signaler over Atlanterhavet, ble skutt opp 10. juli 1962. (Foto: Wikimedia)

Verdens første tv-satellitt, Telstar 1, ble bygget av den amerikanske telekommunikasjonsgiganten AT&T på begynnelsen av 1960-tallet.

Satellitten var ikke stor. Den veide bare 77 kilo og målte 88 centimeter i diameter. Men det ble den første satellitten til å overføre tv-signaler over Atlanterhavet.

Den 10. juli 1962 ble Telstar 1 skutt opp fra Florida ved hjelp av en Thor-Delta-rakett til elliptisk bane.

De viktige radiosignalene

- Allerede i 1954, før Sputnik ble skutt opp, foreslo den amerikanske ingeniøren John Pierce at satellitter kunne brukes til å overføre radiosignaler over store avstander, sier Erik Tandberg, sivilingeniør og romfartsekspert ved Norsk Romsenter

Både satellitter som overførte radiosignaler aktivt eller bare reflekterte signalene, såkalte passive satellitter, ble vurdert. I august 1960 viste ballongen Echo1 at det var mulig å reflektere radiosignaler og tv-bilder fra oven.

Vanguard 1 var en av de aller første satellittene som ble skutt og er fortsatt i bane rundt jorda. Dette er en modell av satellitten. NASA

Men signalene fra ballongen var svake.

En aktiv satellitt har både mottaker og sender, og kan derfor formidle mye sterkere signaler enn det passive satellitter klarer.

Den første satellitten som aktivt overførte radiosignaler var Score. I 1958 overførte den en julehilsen fra president Eisenhower til hele USA.

Den første transatlantiske tv-sendingen

Så ble Telstar 1 skutt opp i 1962. Satellittens eier, AT&T, hadde inngått et samarbeid med NASA og televerket i USA, Storbritannia og Frankrike.

- Nå skulle de teste om det var mulig å sende radiosignaler og fjernsynsbilder over Atlanterhavet, sier romfartseksperten Tandberg.

Erik Tandberg var en av tre i studio I Norge som kommenterte den aller første tv-overføringen via satellitt over Atlanterhavet. (Foto: Norsk romsenter)

Den 23. juli 1962 var alt klart for verdens første transatlantiske fjernsynssending. Det var rigget til for direkteoverføring både i Europa og USA.

På hver side av Atlanteren var kjente fjernsynsjournalister vertskap for sendingen. Erik Tandberg var i studio sammen med Per Øyvind Heradstveit og Dagfinn Bernstein, teknisk direktør i NRK, på Marienlyst for å kommentere sendingen.

Kun synlig i 18 minutter

- Overføringen begynte ikke før klokken 20.53 norsk tid, fordi satellitten måtte bli synlig for bakkestasjonene både i Europa og USA, sier Tandberg.

Tv-signalene fra Telstar 1 gikk fra en bakkestasjon i Andover i Maine i USA og ble tatt i mot av bakkestasjoner i Goonhilly Downs i Sørvest-England og i Pleumeur-Boudou i Nordvest-Frankrike.

- Så dukket direkteoverførte bilder fra USA opp på skjermen, kjente landemerker som Frihetsstatuen, Brooklyn Bridge, FN-bygningen, Hudson River, Golden Gate, Niagarafossen, sier Tandberg. Bildene kom fra mer enn 50 tv-team over hele USA.

Telenors satellitt Thor 6 er en moderne kommunikasjonssatellitt. Den overfører store mengder tv og internett. (Foto: Thales Alenia Space)

Etter 18 minutter kunne ikke bakkestasjonene se Telstar 1 i dens elliptiske bane og det ble opphold i sendingen, men like før midnatt var satellitten synlig igjen.

I løpet av nye 18 minutter overførte bakkestasjonene i Europa bilder fra London, Paris, Brüssel og andre steder i Europa. Fra Skandinavia ble det sendt bilder av midnattssol og reinsdyr fra Gällivare i Nord-Sverige.

I dag går tv- og telekommunikasjonsatellitter i geostasjonær eller geosynkron bane, noe som gjør at de snurrer med jorda og alltid er synlige for bakkestasjonene.

En uforglemmelig opplevelse

- Den første fjernsynssendingen via satellitt var en uforglemmelig demonstrasjon som overbeviste sterkt, og det hele var utrolig nytt og spennende, sier Tandberg.

Telstar 1 åpnet for den utstrakte bruken av tele- og datakommunikasjonen ved hjelp av satellitt som vi har i dag.

- Vi ante jo ikke den gang hvor langt utviklingen skulle gå på feltet og bli til tele- og datakommunikasjonen som vi har i dag, men det var ikke vanskelig å skjønne at dette var noe som ville få stor betydning for fremtiden.

Powered by Labrador CMS