Utholdenhet viktig for sprintere

Det er en etablert sannhet at eksplosiv styrke er viktig for langrennssprintere. Nå viser nye studier at også utholdenhetstrening med høy intensitet er viktig for gode resultater i sprintløypa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Langrennssprintere har stor nytte god utholdenhet. På bildet ser vi Eldar Rønning (t.h) og John Kristian Dahl (foran t.v.) under verdenscuprennet i Granåsen i mars. (Foto: Johan Arnt Nesgård, Trønderavisa)

– Det er en klar sammenheng mellom høyt oksygenopptak og gode resultater i sprintløypa, sier førsteamanuensis Boye Welde ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

I de nye studiene som er gjort, har forskerne gjennomført tester på 15 topptrente ungdommer mellom 17 og 19 år.

Den ene halvparten av dem kjørte vanlig treningsopplegg med økt treningsbelastning på 8 prosent i løpet av 8 uker, mens den andre halvparten gjennomførte samme økning i treningsbelastning, bare med større vekt på høyintensitetstrening i slakt terreng.

Høyintensitetstreninga besto av utholdenhetstrening med lange drag i lett terreng, noe som førte til mye tid i høy fart. Det var ikke superintensive kortintervaller eller tradisjonelle motbakkdrag.

– Vi tror det var viktig for våre funn at utøverne på den ene gruppa trente med stor fart på en del av treningene sine. I tillegg til at intensiteten blir høy og belastningen øker på respirasjons- og kretsløpssystemet, så medfører det lettere terrenget i vår studie at utøverne får trent ulike teknikker i stor fart.

– Dette er til forskjell fra klassiske motbakkedrag der man først og fremst er ute etter å belaste respirasjons- og kretsløpssystemet, men er mindre opptatt av ulike teknikker og fart. Et budskap kan være at det ser ut til å være gunstig å trene fort, sier Welde.

Forskjell på 13 sekunder

Før og i etterkant av de 8 ukene ble det gjennomført tre tester:

  • En på rulleski over en strekning på 1,5 km.
  • En løpstest hvor de målte maksimalt oksygenopptak.
  • En løpstest hvor de målte oksygenopptak ved anaerob terskel.

Resultatene var oppsiktsvekkende:

– Alle på høyintesitetsgruppa forbedret sprintresultatene sine, mens samtlige på den andre gruppa fikk uendrede eller lavere resultater enn de hadde før treningsperioden på 8 uker.

– I gjennomsnitt var det 13 sekunders forskjell på sluttiden i mål mellom deltagerne i de to gruppene, og det synes vi er oppsiktsvekkende mye til å være ei løype på bare 1,5 kilometer, sier Welde.

90 prosent lik trening

Hvorfor er det da så viktig med god utholdenhet for å være en god sprinter? Forskerne synes ikke det er så merkelig.

– Vi må huske på at de beste sprinterne gjennomfører flere heat i løpet av en dag, og at det derfor kanskje ikke er så rart at det kreves en viss utholdenhet for å hevde seg i toppen gjennom hele dagen, forteller Welde.

Hans kollega Øyvind Sandbakk påpeker at sprint er mellom/langdistanse.

– De beste sprinterne trener 90 prosent som tradisjonelle langrennsløpere med store mengder med lavintensiv trening og 2–3 intensive økter per uke. I tillegg gjennomfører de 1–2 hurtighetsøkter, ei spenstøkt og 1–2 styrkeøkter.

– Ellers velger sprinterne ofte litt lettere terreng og lettere rulleski i treninga enn langdistanseløpere, sier Sandbakk.

– Vil den nye forskningen føre til enda tidligere spesialisering enn det som er tilfellet per i dag?

– Vi håper jo at vår forskning skal være nyttig for fagmiljøet når de avgjør hvordan de skal legge opp treningen sin. I Norge har vi tradisjon for at sprinterne kjører den samme grunntreningen som langdistanseløperne.

– 90 prosent av treninga er lik, og vi har mange gode allround-løpere. Likevel ser vi nok en tendens til at løperne spesialiserer seg tidligere og tidligere, sier Welde og Sandbakk.

– Per i dag ser en ei antydning til spesialisering de siste juniorårene, og en fullstendig spesialisering i løpet av de to første seniorårene.

Bakgrunn:

Det er forskere fra Høgskolen i Nord Trøndelag, NTNU og det svenske Vintersportssentrum ved Mittuniversitetet som utført studien hvor de har sett på sammenhengen mellom god utholdenhet og gode sprintresultater.

Referanse:

Sandbakk, Welde, Holmberg: “Endurance training and sprint performance in elite junior cross-country skiers”, 14th Annual Congress of the ECSS, 2009, Oslo, Norway.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Nord-Trøndelag - Les mer

Powered by Labrador CMS