PasientLeaks

Det er flere tilfeller fra USA og Storbritannia på tap av pasientinformasjon. Dette kan også skje i Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

At sensitiv informasjon kan blir stjålet og havner på internett, er gammelt nytt. Det siste året har WikiLeaks vist oss dette i et omfang og med konsekvenser av helt andre dimensjoner enn tidligere.

Men hva med de digitale helsejournalene, som inneholder det meste om din og min helse? Er denne høyst sensitive informasjonen trygg der den er?

Faren er at noen kan velge å publisere dette på nettet. For det viser seg at pasientinformasjon kan lekke.

- Antallet tyverier av laptoper og USB-minnepinner er økende, og trusselen om at stjålet informasjon blir publisert på nettet, er helt reell. Situasjonen blir verre om hackere starter websider a la WikiLeaks, forteller forsker Luis Fernàndez Luque ved Norut Tromsø.

Kjendiser

Sammen med forskere fra Taiwan, har Luque påvist flere større lekkasjer i USA og Storbritannia de siste årene. Stjålne PC-er, minnepinner på avveie, eksterne harddisker som er blitt borte og fildeling på nett har ført til fatale lekkasjer.

Et amerikansk helseforetak mistet kontrollen over hele 280 000 journaler da en eneste liten minnepinne ble stjålet. 

Luis F. Luque, Norut Tromsø.

- Kjendiser og politikere er ekstra utsatt hvis helseinformasjon blir stjålet. WikiLeaks har allerede publisert informasjon om den bolivianske presidentens kreftsvulst og Fidel Castros tykktarm, kommenterer Luque.

Disse erfaringene gjør at sikkerhetsteknologi blir høyaktuelt også for helsearbeidere, helsepolitikere og pasienter. Med andre ord deg og meg.

- Og er det først publisert på nett, så er det der for alltid. Du kan ikke slette det, advarer Luque.

Referanse:

Shabbir, Luque m.fl.: Leaks and threats to patient data, British Medical Journal 2011; 342:d871, doi: 10.1136/bmj.d871 (Published 11 February 2011).

Powered by Labrador CMS